Staré Mesto vydá milióny na televíziu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Päť miliónov korún vyčlenila mestská časť Bratislava - Staré Mesto na zriadenie lokálnej televízie. Minulý týždeň staromestskí poslanci schválili vstup mestskej časti do spoločnosti TV Centrum, ktorá má televíziu prevádzkovať.

Staré Mesto do spoločnosti TV Centrum vloží 40-tisíc korún, čo je 20-percentný podiel spoločnosti, väčšinový podiel 80% bude mať konateľ spoločnosti Ján Stanek z Obchodnej ulice. Spoločnosť prevádzkujúca lokálnu televíziu tak bude v podstate v súkromných rukách.

Nie všetci poslanci s týmto zámerom (návrh predložil starosta Peter Čiernik) súhlasili. Poslanec Štefan Holčík označil zriadenie televízie za „nekalý kšeft“. Upozornil na to, že v návrhu uznesenia chýba výpis z obchodného registra spoločnosti TV Centrum a na to, že výber spoločníka nebol transparentný. Poslankyňa Anna Pavlovičová namietla, že zastupiteľstvo malo vznik spoločnosti schvaľovať bez návrhu jej stanov. So založením televízie nesúhlasil ani poslanec Ondrej Dostál.

Meno konateľa spoločnosti TV Centrum Jána Staneka figuruje v obchodnom registri aj v orgánoch bývalých mestských organizácií (Kovospracujúci podnik mesta Bratislavy, Rehos, dnes v likvidácii). Za povšimnutie stojí fakt, že podiel J. Staneka (160-tisíc korún) a podiel Mestskej časti Bratislava - Staré Mesto (40-tisíc korún) v spoločnosti TV Centrum sú zapísané v obchodnom registri už od 23. septembra minulého roku. Boli tam teda zapísané takmer pol roka predtým, než vstup mestskej časti do spoločnosti schválilo staromestské zastupiteľstvo. Poslanci tak dodatočne schválili to, čo bolo už mesiace realitou.

Televízia má podľa dôvodovej správy „prispievať ku kvalite komunikácie medzi samosprávou a občanmi“ - jej celkový prínos je vzhľadom na sumu, ktorú na ňu staromestská samospráva mieni vynaložiť, otázny. Možno sa len stotožniť s vyjadrením O. Dostála počas zasadnutia staromestského zastupiteľstva, že nie je úlohou samosprávy prevádzkovať televíziu. Toto vyjadrenie je správne, a to aj napriek skutočnosti, že niektoré bratislavské mestské časti svoje televízie majú (mimochodom, mala ju aj tá najväčšia - Petržalka - a napokon ju zrušila).

Mediálni analytici sa zhodujú v názore, že opodstatnenosť existencie takýchto lokálnych televízií je pochybná. Ich prevádzka stojí milióny korún ročne a ich sledovanosť je diskutabilná. Častou výhradou proti obsahu ich vysielania je, že jednostranne propagujú starostu mestskej časti, ktorá ich prevádzkuje.

Páčil sa vám článok?