Kompetencie inšpektorov by sa mohli posilniť

13.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Kompetencie inšpektorov verejného poriadku v Petržalke by sa mohli v budúcnosti posilniť. Dvaja inšpektori pôsobia v petržalskej lokalite Lúky od novembra minulého roka a ich úlohou je upozorňovať na nedodržiavanie noriem a právnych predpisov mestskej časti. Spolupracujú s políciou, ich práca ale prácu polície nenahradzuje.

"Len cez dobré slovo sa snažia upozorňovať na nerešpektovanie právnych predpisov. Keď nevedia koho kontaktovať, obrátia sa na príslušné oddelenie miestneho úradu," povedal pre agentúru SITA petržalský hovorca Ľubomír Andrassy. Miestna samospráva však podľa neho začína zvažovať, či by sa nemali posilniť kompetencie z hľadiska ich vystupovania voči napomínaným. "Napríklad by priamo na mieste spísali zápis, aby v prípade správneho konania mala podklady miestna samospráva aj dotyčná osoba," vysvetlil Andrassy.

Otázka možného posilnenia kompetencií inšpektorov verejného poriadku či zabezpečenie oblečenia pre inšpektorov však zostáva zatiaľ otvorená. Reálny prínos inšpektorov by mali posudzovať miestni poslanci na zastupiteľstve v máji. Vtedy by mal miestny parlament rozhodnúť, či bude mestská časť v projekte pokračovať a či zvýši počet inšpektorov. Ak poslanci schvália vyšší počet inšpektorov, monitorovať sa bude dať celá Petržalka. V prípade zvýšenia sa javí ako jedna z možností využitie ľudí cez verejnoprospešné práce, mestská časť by tým mohla dokonca získať peniaze aj od štátu.

Počas šiestich mesiacov riešili inšpektori verejného poriadku psíčkarov, kontajnerové stojiská a výrub či orez stromov v zime. Majiteľov psov upozorňovali na povinnosť držať psa na vôdzke a mať pri sebe vrecúško na psie exkrementy, keďže v opačnom prípade hrozí majiteľom pokuta do 166 €.

Správcov bytových domov zasa upozorňovali na povinnosť dočisťovať kontajnerové stojiská. "Najväčšiu aroganciu a neochotu zaznamenali od najväčšieho správcu, ktorým je bytové družstvo. Nie je prístupný a upozornenia neberie vážne," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?