Búrlivá rozprava o Bytovom podniku Petržalka

11.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bytový podnik Petržalka, s.r.o. (BPP) vyvolal na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva búrlivú diskusiu. Počas rozpravy totiž na spoločnosť a jej vedenie odzneli zo strany poslancov mnohé obvinenia. Poslanci mu vyčítali napríklad zlé spravovanie obecného majetku či nejasnosti vo fakturovaní.

Poslankyňa Iveta Plšeková (SDKÚ-DS) sa čudovala, ako je možné, že spoločnosť na jednej stráne vykazuje zisk a na strane druhej žiada nemalé peniaze od mestskej časti. Podotkla, že zaevidovala nemálo sťažností zo strany občanov na túto spoločnosť. Prvý zástupca starostu Juraj Kováč (SDKÚ-DS) označil súčasnú situáciu za horšiu ako v prípade predchádzajúcej neziskovej organizácie, ktorá sa transformovala na súčasnú spoločnosť.

„Je to ako zrušená nezisková organizácia, len v modrom alebo zelenom," povedal Kováč. Je presvedčený, že asi nebolo „dobré veriť transformačnému procesu." Bývalú neziskovú organizáciu muselo zastupiteľstvo v roku 2007 zo zákona zrušiť, poslanci vtedy zároveň rozhodli o jej transformovaní na spoločnosť s ručením obmedzeným.

Poslanec a zároveň predseda Dozornej rady spoločnosti Ľudovít Augustín sa nechal počuť, že sa necíti „plne zodpovedný" za súčasný stav v BPP. Poslancov zároveň vyzval, aby presne pomenovali veci, v ktorých spoločnosť pochybila. Zastupiteľstvo tiež vyzval, aby si lepšie prečítalo predkladané materiály. V rozprave vystúpil aj konateľ spoločnosti Vladislav Čapček, ktorý sa snažil plénu vysvetliť niektoré konania spoločnosti a vyvrátiť niektoré tvrdenia poslancov.

Konateľ sa zároveň zaujímal o to, prečo sa všetky byty a domy spravované bývalou neziskovou organizáciou nemohli automaticky previesť na novú spoločnosť. Byty a domy sa podľa neho dostali na voľný trh a súčasnej spoločnosti sa nepodarilo zazmluvniť všetkých, ktorých spravovala nezisková organizácia v minulosti. Ako príklad uviedol konanie v Rači. Podľa prvého zástupcu Juraja Kováča však Rača v takom prípade konala protizákonne, keďže priamy prevod bytov a domov bol možný len do konca roka 2006 a nie aj v roku 2007.

Rokovanie o BPP, s.r.o. bolo nakoniec prerušené. Poslanci by sa k nemu mali vrátiť po doštudovaní materiálov a doriešení viacerých nezrovnalostí na niektorom z ďalších zastupiteľstiev. Okrem toho dnes starosta Milan Ftáčnik stiahol z rokovania materiál o vysporiadaní roku 2008 Bytovým podnikom Petržalka, s.r.o., a na budúci týždeň by mal zvolať mimoriadne zastupiteľstvo.

Zároveň by sa mala dopracovať záverečná správa o likvidácii bývalej neziskovej organizácie BPP. Pri jej predkladaní prednosta úradu Marián Miškanin informoval, že v tejto súvislosti sa pripravuje trestné oznámenie na neznámeho páchateľa za nehospodárne nakladanie s majetkom. Veľká kritika sa ušla aj na adresu bývalej riaditeľky niekdajšej neziskovej organizácie, ktorá si pred odchodom nesplnila svoju zákonnú povinnosť a neodovzdala celú a prehľadnú agendu o spravovaných bytoch a domoch. „Považujem to za obrovské profesionálne zlyhanie," povedal pre agentúru SITA starosta Milan Ftáčnik. Zároveň však doplnil, že na túto skutočnosť neupozornila ani transformačná komisia a mestská časť na to prišla až o niekoľko mesiacov neskôr.

Konateľ Bytového podniku Petržalka abdikoval

Konateľ Bytového podniku Petržalka, s.r.o. Vladislav Čapček sa dnes vzdal funkcie. Ako dôvod uviedol inú prácu, ktorej by sa následne mal začať venovať. Poslanci jeho abdikáciu zobrali na vedomie. Vladislav Čapček by však mal podľa zákona zotrvať na tomto poste až do prvého zasadnutia Valného zhromaždenia. Jedine Valné zhromaždenie spoločnosti je totiž oprávnené odvolávať a voliť konateľa spoločnosti. Súčasný konateľ je podľa jeho slov pripravený vykonávať túto funkciu do podania daňového priznania, keďže má záujem, aby bolo daňové priznanie podané ešte s jeho menom. Podľa konateľa je Bytový podnik Petržalka v súčasnosti v takom stave, že „zlikvidovať ho teraz, by bolo veľké nešťastie. Bytový podnik bude efektívnejší a bude sa len rozvíjať," povedal Čapček.

Miestne zastupiteľstvo zároveň zobralo na vedomie návrh na odvolanie Norberta Parta z postu člena Dozornej rady spoločnosti ako aj návrh na vymenovanie Juliána Lukáčeka do tejto funkcie. Julián Lukáček je v súčasnosti vedúcim finančného oddelenia na miestnom úrade. Podľa starostu Milana Ftáčnika by tak mala byť Dozorná rada spoločnosti priamo prepojená s miestnym úradom.

(sita)

Páčil sa vám článok?