Ružinov bude hospodáriť s vyše 25,2 milióna €

11.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Ružinov bude v roku 2009 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom viac ako 25,2 milióna €. Mestská časť tak po vyše dvoch mesiacoch už nie je v rozpočtovom provizóriu. Rozhodli o tom miestni poslanci po takmer dvojhodinovej diskusii na dnešnom zastupiteľstve.

Najviac peňazí, vyše 10,5 milióna € pôjde do oblasti školstva a vzdelávania, na sociálnu sféru sa použije takmer 2,5 milióna €, do športu pôjde viac ako 2,1 milióna €. Ako pre agentúru SITA povedal starosta Ružinova Slavomír Drozd, mestská časť zároveň pristupuje k úsporným opatreniam. "Týka sa to najmä chodu miestneho úradu, kde ušetríme minimálne 430-tisíc €," konštatoval.

Prioritami v tomto roku bude podľa starostu naďalej podpora vzdelania, sociálna oblasť, šport i kultúra. V sociálnej oblasti, ktorá je podľa neho veľmi dobre nastavená, chcú napríklad zachovať možnosť ozdravovacích pobytov pre seniorov a deti, ako aj zachovať kultúrne podujatia. Prioritou ostávajú materské a základné školy, na revitalizáciu týchto budov si chce Ružinov zobrať úver. "Oslovil som banky, budeme rokovať o možnosti poskytnutia úveru. Urobíme analýzu, aby sme vybrali tú najlepšiu ponuku. Potom to predložím do komisie aj do miestneho zastupiteľstva," uviedol Drozd. V súvislosti s hospodárskou krízou budú podľa starostu šetriť najmä na chode miestneho úradu. "Mali sme naplánovaný nákup motorového vozidla, to sme však z rozpočtu vypustili. Šetriť chceme saj na papieri, nebudeme robiť toľko kópii, ale prechádzame na elektronickú formu posielania informácii," spresnil Drozd.

K rozpočtu mali vážne výhrady najmä poslanci klubu SDKÚ-DS. Podľa Jančošekovej je v návrhu započítaná napríklad aj čiastka za predaj novej haly zimného štadióna Vladimíra Dzurillu, pritom ešte nie je isté, či ju od nich mesto kúpi. Za získané peniaze plánuje Ružinov vybudovať plavárne. Nepozdávali sa jej napríklad ani plánované odmeny pre poslancov a možnosť vzatia si úveru na rekonštrukciu škôl. "Nemám pocit, že ideme šetriť. Tiež nie je dobré riešenie brať si teraz, v čase krízy, úver. Chcete zaťažiť ďalšieho starostu?" opýtala sa.

Keďže plaváreň by mala byť pre všetkých Bratislavčanov, poslanec Šmilňák (KDH) navrhol, aby starosta využil svoje kontakty na meste aj na kraji a snažil sa s nimi dohodnúť na prípadnom spolufinancovaní jej vybudovania. Starosta doplnil, že navýšenie odmien odsúhlasili poslanci na podnet Patrika Guldana (nezávislý) ešte vlani, musí preto rešpektovať uznesenie miestneho zastupiteľstva.

(sita)

Páčil sa vám článok?