V Petržalke budú bezdomovci voliť na ZŠ Dudova

3.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bezdomovci v Petržalke budú môcť prezidenta voliť len v okrsku číslo 39 na Základnej škole Dudova. Mestská časť pritom eviduje 351 bezdomovcov, ktorí majú v najväčšej bratislavskej mestskej časti nahlásený pobyt. Tých už miestny úrad o mieste a čase konania prezidentských volieb informoval.

Pre agentúru SITA to uviedol hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy. Kompletný zoznam prihlásených bezdomovcov však budú mať všetky okrskové komisie, ktoré ich usmernia na "správne" volebné miesto.

Na otázku agentúry SITA, či bezdomovci nebudú môcť využiť prenosnú volebnú urnu, odpovedal Andrassy záporne. "Sú mobilní, takže sa môžu dostaviť k volebným urnám a splniť si svoju občiansku povinnosť," povedal Andrassy.

O prenosnú volebnú urnu môžu podľa neho požiadať iba imobilní bezdomovci, mestská časť eviduje napríklad aj bezdomovcov s amputovanými nohami. "Okrem toho nemôže zo zákona volebná urna prekročiť volebný okrsok. Nemôžeme tak ísť s urnou napríklad pod Prístavný most," vysvetlil.

O prenosnú volebnú urnu však podľa Andrassyho môžu požiadať najmä ťažko zdravotne postihnutí alebo imobilní občania, ktorí nemôžu prísť k volebným urnám práve pre závažné zdravotné problémy. "Ak sa však v deň volieb vyskytne mimoriadna situácia, môžu občania požiadať o prenosnú volebnú urnu," konštatoval Andrassy.

Na otázku, či bude komisia posudzovať situáciu a preverovať pravdivosť vysvetlenia, odpovedal hovorca záporne. "Budeme sa spoliehať na serióznosť požiadavky zo strany občanov," dodal Andrassy.

(sita)

Páčil sa vám článok?