Ftáčnik navrhuje zrušenie odmien na dva roky

2.3.2009
0
Páčil sa vám článok?

Starosta bratislavskej Petržalky Milan Ftáčnik chce navrhnúť zrušenie vyplácania odmien počas tohto a nasledujúceho roka. Nevyplácanie odmien by sa malo týkať starostu, oboch jeho zástupcov ako aj mimoriadnych odmien poslancov miestneho zastupiteľstva.

Návrh by mohol byť jedným z možných opatrení na riešenie hospodárskej krízy. Pre agentúru SITA to uviedol petržalský hovorca Ľubomír Andrassy. "Návrh by mal starosta predložiť v apríli," povedal Andrassy. Spolu s ním by mal poslancom predložiť aj analýzu dopadov hospodárskej krízy a možné opatrenia na zmiernenie jej dopadov. Vedenie mestskej časti zároveň plánuje znižovať náklady na chod miestneho úradu, zvažuje sa napríklad obmedzenie výdavkov na bežný nákup či zahraničné služobné cesty.

Mestská časť aj napriek odhadovanému výpadku príjmov z podielových daní neplánuje v tomto roku upustiť od schválených investičných zámerov. "Projekty sa nebudú rušiť," povedal Andrassy. Týka sa to napríklad nutnej rekonštrukcie terás, revitalizácie ďalších verejných detských ihrísk či zabezpečenia čistoty na verejných priestranstvách. V rozpočte je na opravy terás schválených okolo 166-tisíc eur, na obnovu detských ihrísk približne 66-tisíc eur.

Odhadovaný výpadok príjmov z podielových daní vo výške 765-tisíc eur chce mestská časť vykryť hľadaním rezerv, napríklad znižovaním nákladov na fungovanie mestského úradu. "Už pri tvorbe rozpočtu sme postupovali konzervatívnejšie. Napríklad na mzdách úradníkov sme ušetrili 300-tisíc eur," vysvetlil Andrassy. Jedinými, ktorým by sa tento rok mali zvýšiť platy, sú podľa hovorcu učitelia v materských školách. "Platy sa im nezvyšovali viac ako desať rokov," doplnil Andrassy.

Starosta Milan Ftáčnik si zároveň myslí, že mestské časti musia spoločne s mestom hľadať konkrétne úsporné opatrenia, pretože chod Bratislavy ide ruka v ruke s chodom mestských častí. Preto by podľa neho mali byť budúce stretnutia na úrovni mesta, ktoré zvoláva primátor, za účasti zástupcov miestnych samospráv.

(sita)

Páčil sa vám článok?