Petržalka vybrala na dani za psa 121-tisíc eur

19.2.2009
0
Páčil sa vám článok?

Tohtoročnú daň za psa zaplatilo v bratislavskej Petržalke zatiaľ 3 519 majiteľov psov, z toho je 303 nových platiteľov tejto miestnej dane. Agentúru SITA o tom dnes informoval tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Do verejného rozpočtu podľa neho pribudlo zatiaľ viac ako 121-tisíc €, ktoré budú počas kalendárneho roka prioritne použité na čistenie verejných priestranstiev od psích výkalov. Ak si majiteľ nesplnil ohlasovaciu povinnosť a neprihlásil psa do centrálnej evidencie, hrozí mu pokuta až do 165,96 €. Miestny úrad zvažuje, že v blízkej budúcnosti zverejní aktuálny zoznam evidovaných majiteľov psov. Tým chce prispieť k väčšej verejnej kontrole dodržiavania platných pravidiel i k lepšiemu informovaniu o tom, či si majitelia psov splnili svoju daňovú povinnosť, konštatoval.

Majitelia psov by nemali zabudnúť ani na to, že pes musí byť vždy na vôdzke. Výnimkou je len sedem lokalít určených na voľný pohyb psov. Podľa nariadenia mestskej časti je to na Zadunajskej ceste pri Gymnáziu Mercury, na Bosákovej ulici pri nadjazde na Starý most, v lokalite ohraničenej Jantárovou cestou, Chorvátskym ramenom, Jungmannovou a Rusovskou cestou, v lokalite medzi Gessayovou, Osuského a Chorvátskym ramenom, v lokalite medzi Topoľčianskou, Jantárovou cestou a motelom Oáza, medzi Chorvátskym ramenom a hotelom Bonbón a oproti nemocnici medzi Antolskou, Betliarskou a Chorvátskym ramenom.

Prísny zákaz vodenia psov platí napríklad na detských ihriskách, pieskoviskách, v školských areáloch či v okolí Veľkého Draždiaka. K povinnostiam majiteľov patrí aj povinnosť očistiť verejné priestranstvo od psích výkalov. V mestskej časti je dnes 168 košov určených na exkrementy, ktoré vyprázdňujú minimálne štyrikrát týždenne. Ich počet sa zvýši o 51 v petržalskej lokalite Háje, uviedol Andrassy. Ak majiteľ psa neočistí verejné priestranstvo od psích výkalov, hrozí mu pokuta do 33,19 € alebo môže miestny úrad od majiteľa vymáhať náklady, ktoré vynaložil na vyčistenie priestranstva.

Petržalčania majú povinnosť nahlásiť samospráve každého psa, ak sa s ním zdržiava v mestskej časti viac ako 90 dní a ak je starší ako šesť mesiacov, musí zaň zaplatiť ročnú daň. Za psíka s výškou do 43 cm chovaného v byte platí majiteľ 33,19 €, za vyššieho psa je daň 66,38 €. Pes chovaný v rodinnom dome stojí majiteľa 16,59 €. Rovnakú sumu zaplatia za psa aj osamelí dôchodcovia s príjmom na hranici životného minima. Od miestnej dane je oslobodený pes chovaný na vedecké a výskumné účely alebo ak slúži osobe s ťažkým zdravotným postihnutím.

(sita)

Páčil sa vám článok?