Petržalka hľadá alternatívne zdroje tepla

22.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka hľadá alternatívne zdroje získavania tepla a teplej vody. Najväčšia bratislavská mestská časť je totiž v tejto oblasti odkázaná len na plyn. Nevyhnutnosť diverzifikácie týchto zdrojov potvrdila aj nedávna plynová kríza, miestna samospráva sa však energetickou koncepciou zaoberá už dlhší čas.

"Hľadáme možnosti alternatívneho vykurovania verejných objektov, školských budov, ktoré počas krízových udalostí slúžia na dočasné, núdzové ubytovanie. V minulom roku sme viedli niekoľko rokovaní s investormi, ktorí sú ochotní ísť do takejto investície s mestskou časťou," povedal pre agentúru SITA tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Mestská časť taktiež zvažuje ponúkané možnosti výroby tepla cez biomasu. Pre budúcnosť nie je vylúčené ani využívanie tepelných čerpadiel, ktoré fungujú na princípe získavania energie zo spodných vôd.

Miestna samospráva chce zároveň šetriť verejné zdroje z hľadiska prevádzky verejných budov. Pripravuje preto koncepciu s možnosťami širšej revitalizácie a obnovy týchto objektov. "Máme záujem zatepľovať a vymeniť okná na všetkých základných a materských školách," povedal Andrassy. Aj tieto kroky by mali pomôcť zlepšiť energetickú hospodárnosť budov školských zariadení. Podľa odhadov by mohla mestská časť takto ušetriť približne 30 % z nákladov na ich vykurovanie či prevádzku. Poslanci už plán obnovy budov schválili koncom minulého roka, súčasťou zámeru je aj úmysel zobrať si úver takmer päť miliónov eur (150 mil. korún).

Zastupiteľstvo však ešte bude na túto tému rokovať, mestská časť plánuje vypísať výberové konanie na dodávateľa. Súťažné podmienky by mali byť známe do začiatku februára, keď je naplánované prvé tohtoročné zasadnutie miestneho parlamentu. Doriešiť by sa mal tiež zoznam školských zariadení, na ktorých sa opraví strešný plášť. Na rozdiel od výmeny okien za plastové sa nebudú obnovovať strechy na všetkých základných a materských školách.

(sita)

Páčil sa vám článok?