Priznanie dane z nehnuteľnosti do 2. februára

16.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Aj tento rok sú Bratislavčania povinní podať daňové priznanie z nehnuteľnosti. Podľa zákona sú povinní urobiť tak do 31. januára príslušného roka, tento rok sa lehota predlžuje do 2. februára 2009.

Daňová povinnosť vzniká najmä tým občanom, ktorí minulý rok získali nejakú nehnuteľnosť a v prípade, že daňovník doteraz nepodal daňové priznanie z nehnuteľnosti. Ak sa daňovník stane vlastníkom, správcom, nájomcom alebo užívateľom nehnuteľnosti 1. januára bežného zdaňovacieho obdobia, vzniká daňová povinnosť týmto dňom.

V zdaňovacom období roku 2009 podávajú daňové priznanie daňovníci v prípade, ak nastali zmeny, na základe ktorých sú daňové priznanie povinný urobiť. Zmenou nie je prechod na euro, zmena sadzieb dane, hodnoty pôdy alebo pozemku, oslobodenia od dane z nehnuteľností, alebo zníženia dane z nehnuteľností. Za zmenu sa tiež nepovažuje iná veková hranica občanov a uplynutie lehôt na oslobodenie od dane z nehnuteľností podľa § 104 ods. 2 až 4 zákona.

Ak uplynie päťročná lehota na oslobodenie od dane u prvých vlastníkov bytov - daňové priznanie na rok 2009 sa nepodáva. Ale len v prípade, ak už podali daňové priznanie a v daňovom priznaní požiadali o oslobodenie od dane. Päťročná lehota na oslobodenie od dane z bytov sa skončila 31. decembra 2008 u tých prvých vlastníkov bytov, ktorí nadobudli byt v roku 2003, v roku 2004 podali daňové priznanie k dani z nehnuteľností a päťročná lehota na oslobodenie od dane im plynula v období rokov 2004-2008.

Hlavné mesto v decembri stanovilo sadzby dane v eurách. Ročná sadzba dane z bytov a nebytových priestorov na území mestských častí Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica, Lamač je 0,30 € (9 Sk) za štvorcový meter podlahovej plochy bytu a 0,60 € (18 Sk) za štvorcový meter nebytového priestoru.

Na území mestských častí Nové Mesto, Ružinov, Petržalka, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Rača, Podunajské Biskupice a Vrakuňa je sadzba 0,33 € (10 Sk) za štvorcový meter podlahovej plochy bytu a 0,66 € (20 Sk) za štvorcový meter nebytového priestoru.

Na území mestskej časti Staré Mesto je je sadzba dane z nehnuteľnosti 0,40 € (12 Sk) za štvorcový meter podlahovej plochy bytu a 0,80 € (24 Sk) za štvorcový meter nebytového priestoru.

V súčasnosti má oddelenie miestnych daní a poplatkov na Bazovej ulici 6 úradné hodiny v pondelok a stredu od 8.00 do 12.00 h a od 12.30 do 17.00 h. Pokladňa a podateľňa sú otvorené každý deň. Tlačivá daňových priznaní k dani z nehnuteľností sú aj na webstránke hlavného mesta.

(rob)

Páčil sa vám článok?