Mesto je pre pripravené na krízový scenár

14.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava je v prípade pokračovania plynovej krízy pripravené na krízový scenár. V meste je zriadený krízový štáb pod vedením prednostu Obvodného úradu Bratislava Ottom Galisom. So šéfom krízového štábu je primátor mesta Andrej Ďurkovský v stálom kontakte, pravidelne komunikuje aj s ministrom hospodárstva.

"Naším prvoradým cieľom je zabezpečiť dostatočnú dodávku tepla pre nemocnice, školy či domácnosti," povedala dnes pre agentúru SITA Katarína Uhrinová z Kancelárie bratislavského primátora. Ak sa situácie bude zhoršovať, mesto sa začne riadiť pokynmi krízového štábu. V školách sa vytvoria tzv. zberné priestory, ktoré budú vykurované náhradnými zdrojmi energie. K dispozícii budú aj prikrývky.

"V prípade potreby bude mesto spolupracovať s vojskom," uviedla Uhrinová. Mesto však už v súvislosti s plynovou krízou prijalo opatrenia v dopravnom podniku, ktoré sa týkajú zníženia dennej spotreby stlačeného zemného plynu CNG.

V Bratislave je zemným plynom vykurovaných približne 30 340 domácností. Diaľkovo vykurovaných, teda centrálne zásobovaných teplom, je 125 952 domácností. Okrem toho sa v hlavnom meste kúri plynom v 207 školských budovách - v 17 základných umeleckých školách, v ôsmich centrách voľného času, v 67 základných a 115 materských školách. Plynom sa tiež kúri v 11 zariadeniach a ubytovniach hlavného mesta.

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) podrobne sleduje situáciu v súvislosti s plynovou krízou. Stredné školy, domy sociálnych služieb, ani ďalšie objekty v jeho zriaďovateľskej kompetencii nie sú dosiaľ obmedzené alebo iným spôsobom zaťažené nedostatkom plynu.

"Napriek tomu prebieha intenzívna komunikácia medzi predsedom BSK, primátorom Bratislavy a prednostom obvodného úradu, ktorí sú pripravení riešiť situáciu v prípade jej vyhrotenia. Z uvedených dôvodov BSK dosiaľ nepovažuje za potrebné zriadiť krízový štáb na riešenie potenciálneho problému. Obmedzenie dodávok plynu sa zatiaľ prevádzok BSK nedotklo," uviedla pre TASR hovorkyňa BSK Milka Podmajerská.

(sita, tasr)

Páčil sa vám článok?