Telefónne búdky sú oslobodené od dane

14.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Od 1. januára 2009 vstúpili do platnosti všeobecne záväzné nariadenia mesta a jednotlivých mestských častí o miestnych daniach so sadzbami prepočítanými na eurá. V niektorých prípadoch však samosprávy zmenili sadzby dane.

Ide napríklad o miestnu daň za užívanie verejného priestranstva, kde hlavné mesto Bratislava a mestská časť Staré Mesto oslobodili od dane verejné telefónne búdky, ktoré podľa zákona prevádzkuje spoločnosť Slovak Telekom. Doteraz boli telefónne búdky zdanené sadzbou 10 Sk (0,33 €) za štvorcový meter a deň, od januára obe samosprávy sadzby za telefónne búdky zo všeobecne záväzných nariadení vypustili.

Naopak zdanené zostávajú telefónne búdky s reklamou, ktoré v hlavnom meste prevádzkuje spoločnosť Efektiv Media, s.r.o. Mestská časť Staré Mesto pre tento druh telefónnych búdiek ponechala sadzbu 5 € (150 Sk) za štvorcový meter a deň ako v prípade reklamných a propagačných zariadení. Hlavné mesto doteraz telefónne búdky s reklamou nezdaňovalo, od 1. januára 2009 zaviedlo pre ne podstatne nižšiu sadzbu ako v Starom Meste - 1 € (30 Sk) za štvorcový meter a deň.

(brn)

Páčil sa vám článok?