Pamätnú tabuľu G. Husákovi stále neosadili

11.1.2009
0
Páčil sa vám článok?

Pamätnú tabuľu Gustávovi Husákovi na budovu miestneho úradu v bratislavskej Dúbravke stále neosadili. Podľa hovorkyne Lucie Balajovej sa konkrétny dátum osadenia kritizovanej tabule rodákovi z tejto mestskej časti ešte určiť nepodarilo.

"Boli sviatky, nerobilo sa. Tabuľa sa tiež neriešila. Budeme o tom ale včas informovať," povedala pre agentúru SITA Balajová. Pamätnú tabuľu pritom mali osadiť ešte v polovici decembra minulého roka.

Zastupiteľstvo 9. decembra 2008 rozhodlo, že tabuľa bývalému prezidentovi ČSSR a generálnemu tajomníkovi ÚV KSČ bude v krátkom čase umiestnená na miestnom úrade. Návrh prešiel aj napriek tomu, že niektorí poslanci požadovali osadenie tabule na inom mieste. Nikto z poslaneckého zboru nebol proti návrhu ako takému.

Po rozhodnutí miestneho parlamentu sa však na samosprávu zniesla vlna kritiky. Starosta Ján Sandtner sa následne nechal počuť, že do konca roka sa pamätná tabuľa osádzať určite nebude. Na otázku agentúry SITA, či sa v súčasnosti zvažuje prehodnotenie miesta pre danú tabuľu, odpovedala hovorkyňa záporne.

"Bude to na miestnom úrade, tak o tom rozhodli poslanci," konštatovala. Ak by totiž mestská časť chcela predsa len osadiť pamätnú tabuľu na inom mieste, museli by to v prvom rade odsúhlasiť poslanci. Podľa Balajovej sa zatiaľ neplánuje v súvislosti s touto otázkou zvolať zastupiteľstvo, a to ani mimoriadne.

Pamätná tabuľa mala byť osadená ešte vlani pri príležitosti 95. výročia narodenia. V sobotu 10. januára 2009 však uplynulo od jeho narodenia už 96. rokov, takže osadenie tabule pri príležitosti 95. výročia narodenia sa javí ako bezpredmetné.

(sita, banoviny)

Páčil sa vám článok?