Demonštrácia sily v krajskom parlamente

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prvé zasadnutie poslancov zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktoré bolo minulý týždeň, nevyšlo podľa predstáv novozvoleného predsedu Vladimíra Bajana, keď narazil na odpor pravice.

Navrhnutý kandidát do funkcie podpredsedu BSK Ganriel Agárdy nebol zvolený, resp. voľba nebola platná, pretože hlasovacie lístky si prevzalo len 20 prítomných poslancov. Neprešli ani zmeny organizačnej štruktúry úradu BSK, ktoré navrhoval V. Bajan. Podľa návrhu zmien organizačnej štruktúry úradu a orgánov BSK, ktorý Bajan predložil, sa mal počet zamestnancov Úradu BSK zvýšiť na 163. Zmenou organizačnej štruktúry mal na BSK pribudnúť odbor dopravy, v rámci ekonomického odboru vznikne oddelenie finančného riadenia projektov Európskej únie. Návrh počítal so zánikom odboru odvetvových činností a jeho rozdelenie na odbor školstva, kultúry, mládeže a športu a odbor sociálnych služieb a zdravotníctva. Podporu nezískal ani návrh na zmenu spôsobu odmeňovania zamestnancov úradu BSK.

Poslanci zvolili deväť komisií, v ktorých v tajných voľbách zvolili šesť predsedov - iba predstaviteľov koalície SDKÚ, SMK, ANO a SZ. Poslanci schválili aj plán zasadnutí na rok 2006.

„Napriek ústretovému kroku, ktorý som urobil pri voľbe podpredsedov a rozhodnutí, že nebudem trvať na definitívnom schvaľovaní organizačnej štruktúry na tomto zastupiteľstve, predovšetkým zástupcovia SDKÚ opäť nemali vecné pripomienky k priebehu schôdze a presadzovali len politické stanoviská,“ uviedol na margo vzniknutej situácie V. Bajan. „Pre mňa je neprijateľné, aby SDKÚ naďalej blokovala prácu Úradu BSK. Pred nami sú vážne úlohy v oblastiach, kde sa potrebujem oprieť o odborné stanoviská. Koaliční poslanci išli dokonca tak ďaleko, že nezvolili ani predsedu mandátovej komisie a zvolili len predsedov zo svojej koalície. Nepredpokladal som, že v tomto nekonštruktívnom postupe sa k nim pridajú aj poslanci za SMK a ANO, a to v čase, keď som práve poslancovi za SMK navrhol post podpredsedu.“

Páčil sa vám článok?