V Ružinove schválili štúdie pre rozvoj územia

17.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Návrhy urbanistických štúdii pre Ružinovskú ulicu – východ a pre zónu Klingerka poslanci bratislavského Ružinova v utorok na zasadaní zastupiteľstva schválili.

Urbanistické štúdie by mali slúžiť ako podklad pre spracovanie územných plánov zón a v niektorých prípadoch aj pre zmeny v územnom pláne mesta. Mali by pritom regulovať územie a tiež prispieť k ďalšiemu rozvoju týchto lokalít.

Poslanci zároveň uložili prednostke miestneho úradu Ingrid Ožvoldovej zabezpečiť vypracovanie výsledného variantu urbanistickej štúdie Ružinovskej – východ, tiež jeho verejné prezentovanie, prezentovanie na úradnej tabuli i predloženie na rokovanie miestneho zastupiteľstva. Prednostka má predložiť aj čistopis urbanistickej štúdie zóny Klingerka do komisie životného prostredia a výstavby a tiež na februárové zasadanie zastupiteľstva.

Urbanistická štúdia pre Ružinovskú ulicu – východ rieši záver Ružinovskej cesty od križovatky Tomášikova smerom k letisku. "Chceme ochrániť zeleň, vytvoriť určitý bulvár. Aj v územnom pláne mesta je návrh zeleného bulváru,“ povedal pre agentúru SITA ružinovský starosta Slavomír Drozd.

Štúdia by mala riešiť nielen prepojenie ciest v okolí Ružinovskej, ale aj koľajový systém smerom na letisko, teda rýchloelektričku alebo nosný dopravný systém. Navrhujú sa dva varianty riešenia územia – prvý je v súlade s platným územným plánom hlavného mesta, druhý si vyžaduje zmeny a doplnky územného plánu. "Mali by sme pristúpiť cez zmeny a doplnky územného plánu, pretože územia by to posunulo dopredu. Rieši sa regulácia územia a rozvoj tejto časti Ružinova smerom na letisko,“ myslí si Drozd.

Poslanci odsúhlasili aj návrh zmeny funkcie územia - zo stabilizovaného na rozvojové - v križovatke ulíc Tomášikova a Ružinovská, kde sa rieši budúcnosť kultúrneho domu a plánovaného obchodného strediska Yosaria Plaza. Tiež podporili návrh predĺženia Ružinovskej cesty, riešenie železničnej zastávky na konci Ružinovskej a tiež prepojenie Ostredkov pre peších mimoúrovňovo.

Urbanistická štúdia pre zónu Klingerka rieši územie bývalého areálu Gumonky a vedľa toho priľahlé oblasti. "Tieto bývalé priemyselné zóny sú ideálne na to, aby sa aktualizovali a išla tam nová výstavba. Svoju funkciu splnili a v strede modernej časti mesta už nemajú čo robiť,“ konštatoval Drozd. Bude to rozvojové územie, kde by sa mali stavať byty, hotel a podľa Drozda sa tu počíta aj s kongresovým centrom.

Tiež sa navrhujú dva varianty riešenia urbanistickej štúdie zóny Klingerka, jednotlivé návrhy sa pritom líšia mierou intenzity využitia územia. Prvý variant počíta s menším zastúpením zelene a menej dôsledným riešením ekologickej problematiky, teda neúplným odstránením kontaminovaného podložia, pričom sa počíta s jedným podzemným podlažím garáží. Druhý variant počíta až z troma podzemnými podlažiami. Rozdiely sa prejavujú aj vo výške navrhovaných dominánt. V oboch prípadoch poslanci podporili druhý variant urbanistických štúdii.

(sita)

Páčil sa vám článok?