Karlova Ves bude v rozpočtovom provizóriu

17.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Karlova Ves bude v januári budúceho roka v rozpočtovom provizóriu. Rozhodli o tom miestni poslanci, keďže v utorok nechválili rozpočet na rok 2009 s výhľadom na roky 2010 a 2011.

Materiál skritizovala nielen miestna kontrolórka Janka Mahďáková, ale aj viacero poslancov. Zopakovala sa tak situácia spred roka, kedy poslanecký zbor rozpočet neschválil a mestská časť musela ísť do rozpočtového provizória. Vtedy však poslanecký zbor schvaľoval rozpočet Karlovej Vsi na niekoľkokrát, dokonca vznikla komisia na zapracovanie pripomienok zastupiteľstva a spracovanie materiálu. Či sa podobná situácia zopakuje aj tentoraz, nie je zatiaľ známe. Novým návrhom rozpočtu by sa mohli poslanci zaoberať v januári budúceho roka.

V súvislosti s predloženým návrhom rozpočtu miestna kontrolórka Janka Mahďáková uviedla, že je opäť pripravený v rozpore so zákonom. Z toho dôvodu ho neodporučila schváliť v takejto podobe. Pozornosť poslancov upriamila napríklad na skutočnosť, že čerpanie rezervného fondu je príliš vysoké. Podľa nej by nemal byť tento fond do rozpočtu zapracovaný, alebo nie až v takej miere.

Prednosta úradu Albert Liptovský tento stav vysvetlil tým, že poslanci odsúhlasili množstvo investičných zámerov a bez takéhoto riešenia by sa nedali zrealizovať. Zároveň nesúhlasil s tvrdením, že návrh rozpočtu je v rozpore so zákonom. Je však ochotný zapracovať do materiálu niektoré pripomienky poslancov.

Na množstvo chýb v materiáli poukázalo aj niekoľko poslancov. Poslanec Martin Berta to označil za "absolútny vrchol". Zároveň sa počudoval, prečo je v rozpočte navrhnutý aj fond tepelného hospodárstva, ku ktorému sa nikto ešte nevyjadril a zastupiteľstvo o jeho zriadení ešte nerozhodlo.

Podľa Róberta Kadnára o návrhu sa nemalo zmysel baviť sa a pripomenul situácia spred roka. Podľa neho to ale vtedy poslanci "brali s rezervou", keďže starostka Iveta Hanulíková pracovala s novým manažmentom. V tomto prípade to označil za neschopnosť manažmentu na miestnom úrade. "Starostka nám tu zanechala množstvo adrenalínových bômb a odišla na dovolenku," zdôraznil Kadnár.

(sita)

Páčil sa vám článok?