Petržalka v januári v rozpočtovom provizóriu

17.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Petržalka bude v januári budúceho roka v rozpočtovom provizóriu. Po dohode jednotlivých poslaneckých klubov totiž v utorok stiahli materiál o rozpočte mestskej časti na rok 2009 s výhľadom na roky 2010 a 2011.

Dôvodom takéhoto rozhodnutia miestneho parlamentu je vysoký počet pozmeňujúcich návrhov k materiálu. "Zásahov by bolo neúmerne veľa," povedal poslanec Stanislav Fiala (KDH). Navrhované zmeny sa týkali napríklad šetrenia mestskej časti na mzdách pracovníkov miestneho úradu. Podľa predloženého materiálu sa totiž uvažovalo o zvýšení miezd niekedy až o 18 percent.

"Nie je dobré, ak najviac peňazí zhltne úrad na svoju činnosť," konštatovala Iveta Plšeková (SKDÚ-DS). Kluby sa zároveň zhodli na tom, že nedovolia, aby sa v mestskej časti "prejedlo viac", ale že vyčlenia peniaze na dôležitejšie veci a priority. Viac financií chcú dať napríklad na opravy ciest, chodníkov a terás, na zeleň a čistotu v Petržalke, navrhuje sa tiež audit na miestnom úrade.

Starosta Milan Ftáčnik vyjadril určité sklamanie, že poslanecké kluby navrhli stiahnutie materiálu. Rešpektuje však záujem poslaneckého zboru ďalej rokovať o rozpočte mestskej časti a že ho zastupiteľstvo nechce schváliť za "desať minút, ako sa to stalo v niektorých mestách".

Kluby by mali svoje stanoviská k návrhu rozpočtu sformulovať do 8. januára 2009, nasledovať by mala diskusia k materiálu na úrovni klubov a komisií. Novým návrhom rozpočtu by sa mohli poslanci zaoberať na prvom zastupiteľstve v novom roku. Zasadnutie miestneho parlamentu je zatiaľ naplánované na začiatok februára.

Petržalka bola v rozpočtovom provizóriu aj v januári 2008, v prvom mesiaci tohto roka tak bola financovaná iba jednou dvanástinou rozpočtu predchádzajúceho roka. Dôvodom toho, že poslanci v decembri 2007 neschválili rozpočet na tento rok, bol krátky čas medzi rozhodnutím mesta o prerozdelení peňazí medzi jednotlivé mestské časti a miestnym zastupiteľstvom.

"Považovali sme za nemožné pripraviť rozpočet v takom krátkom čase a prerokovať ho s poslancami. Zdalo sa nám nezodpovedné to urýchľovať," povedal vtedy pre agentúru SITA starosta Milan Ftáčnik.

(sita)

Páčil sa vám článok?