Bratislava mení územný plán

7.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

SILVESTROVSKA FIKCIA: Bratislavská radnica stiahla koncept riešenia územného plánu Bratislavy, ktorý začali Bratislavčania pripomienkovať pred niekoľkými týždňami. K tomuto kroku ju viedli povzbudivé správy o procese rozširovania Európskej únie, ktoré zazneli na decembrovom summite EÚ.

Všetky varianty územného plánu doteraz rátali s ďalším rozširovaním mesta, predpokladajúc neustály nárast počtu obyvateľov žijúcich v Bratislave. Po vstupe do EÚ, ktorý sa nám po summite podstatne priblížil, je však zrejmé, že väčší prílev obyvateľov zaznamená susedná Viedeň, kde sa po vstupe do únie legálne presťahuje nemalá časť slovenského obyvateľstva.

Nové riešenie územného plánu bude rátať naopak so zmenšovaním rozlohy a počtu obyvateľov Bratislavy, čím sa znížia náklady na údržbu komunikácií, odvoz odpadu, mestskú hromadnú dopravu, atď. Nové územné riešenie sa dotkne najmä obyvateľov mestských častí Rusovce, Jarovce a Čunovo. Ich obyvateľov postupne presťahujú do bytov po presťahovalcoch a pôvodné obce budú zatopené vodami rozširujúceho sa vodného diela Gabčíkovo.

Bratislavskí radní páni neskrývali radosť po tom, čo sa dozvedeli o záveroch summitu. Zástupcovia európskej pätnástky totiž mestskému rozpočtu ušetrili niekoľko miliárd korún, ktoré by mesto muselo investovať do rozširovania slovenskej metropoly. Na poslednom mestskom zastupiteľstve v tejto súvislosti zaznel návrh jedného z poslancov, aby mesto vyjadrilo svoju vďaku európskym politikom postavením pamätníka, ktorý by súčasnej, ale i budúcej generácii Bratislavčanov pripomínal týchto spasiteľov a záchrancov mestského rozpočtového hospodárenia.

Väčšine poslancov sa zdal tento návrh okázalý a tak nakoniec schválili celkom iné riešenie. Bratislava podľa neho bude po vstupe Slovenska do EÚ prispievať Viedni do rozpočtu sumou, ktorá sčasti vykompenzuje jej zvýšené náklady spojené s novou prisťahovaleckou vlnou.

(sil)

Páčil sa vám článok?