V Karlovej Vsi rozpočtové provizórium, v Devíne rozpočet pod nútenou správou

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Kolotoč rokovaní poslancov v mestských častiach, ktorý stanoví rozsah i obsah hospodárenia, sa blíži ku koncu - asi ho uzavrie až vo februári Karlova Ves, kde by vtedy mali nájsť zhodu medzi svojimi predstavami starosta a poslanci.

KARLOVA VES

Tento rok otvorila s rozpočtovým provizóriom, hoci by mal byť v tejto mestskej časti v oblasti kapitálových výdavkov najbohatší v celom volebnom období. Väčšina v miestnom zastupiteľstve (SDKÚ - Smer - SMK - ANO - OKS) však tvrdo tlačí na starostu - poslanci aj deklarujú zhodu s predstavami starostu o investovaní, aj ich spochybňujú. V riadnom decembrovom termíne sa odvolávali na krátkosť času na preštudovanie návrhu. Žiadajú doplnky, starosta Bystrík Hollý je však rozhodnutý predložiť návrh v pôvodnom znení. Hovorí, že kritici mali vyše mesiaca na zoznámenie s návrhom a prípravu pripomienok.

DEVÍN

Po dlhších tortúrach schválili návrh rozpočtu 22. decembra 2005. Pre neuveriteľný dlh - bezmála jednu miliardu korún - má táto mestská časť nútenú správu, a teda aj zákonom oveľa prísnejšie limitované možnosti. Poslanci sa snažili usporiť na bežných výdavkoch takmer 1,2 mil. korún, pretože ich však našli najmä v mzdovej oblasti, bude to podľa núteného správcu Juraja Heribana treba prerokovať do konca januára opäť, rovnako ako veľký kapitálový výdavok 400-tisíc na rekonštrukcie stavieb a komunikácií. Zmeny, vrátane špecifikácií spôsobu a rozsahu zníženia dlhu, budú musieť prerokovať do konca januára.

RUSOVCE

Vyrovnaný rozpočet má výšku takmer 77,5 milióna. Vo výdavkovej časti je výrazne mohutnejšia investičná kapitola. Dominuje v nej 11 miliónov na dostavbu požiarnej zbrojnice, kde má byť podľa starostu Dušana Antoša jedenásť nových nájomných bytov. Takmer 4 milióny pohltí rekonštrukcia námestia, tu však výdavky doplnia aj peniaze z eurofondov, z ktorých vlani priklepli 15 miliónov na vybudovanie turistického informačného systému Rusovciam spolu s Jarovcami, Čunovom, Veľkým Mederom, Hainburgom a Malackami.

VRAKUŇA

Podľa ekonómky miestneho úradu Drahomíry Kňažovičovej nepostačujú zdroje na potreby, najmä dva milióny na obnovu zničených zdedených škôl a ďalších budov je málo. Najväčšou investíciou do akcie, ktorá je viaczdrojová, je 9 miliónov do prvej etapy kanalizácie na Brezovej ulici, 600-tisíc pôjde na rekonštrukciu lávky cez Malý Dunaj a 200-tisíc na rekonštrukciu verejného osvetlenia.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie