Herne sa do historického centra nehodia, samospráva ich vzniku nemôže zabrániť

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Michalskej ulici, priamo oproti Univerzitnej knižnici, v uplynulých dňoch otvorili kasíno. Ide už o druhé podobné zariadenie v historickom centre mesta - jedno už istý čas funguje na ulici Rybárska brána.

Táto skutočnosť navodzuje otázku, či je vhodné a vkusné, aby kasína, herne a iné ustanovizne, v ktorých sa hrajú hazardné hry, boli situované v uliciach historického jadra, ktoré je súčasne mestskou pamiatkovou rezerváciou a najcennejším územím v meste. Historické jadro mesta je akousi výkladnou skriňou Bratislavy, miestom, ktoré neobíde žiadny návštevník slovenskej metropoly. Najmä zahraniční turisti si na základe dojmov z návštevy historického jadra Bratislavy vytvárajú obraz o celej krajine. Je logické, že niektoré druhy podnikania sa do tohto cenného územia nehodia.

Podľa našich zistení štátna správa, ale ani samospráva, teda magistrát a mestská časť Bratislava - Staré Mesto, nemá nástroje, pomocou ktorých by mohli regulovať umiestnenie určitých prevádzok v konkrétnych lokalitách. V 90. rokoch sa staromestská samospráva pokúsila túto otázku riešiť prijatím všeobecne záväzného nariadenia o vydávaní záväzného stanoviska k začatiu, rozšíreniu a zmene podnikateľskej činnosti právnických a fyzických osôb na území mestskej časti Bratislava - Staré Mesto. Po tom, čo Ústavný súd vyhlásil toto všeobecne záväzné nariadenie za protiústavné, ho mestská časť musela zrušiť. Odvtedy samospráva v Starom Meste nemá k dispozícii nijaký nástroj, pomocou ktorého by mohla zabrániť, aby na jej území, resp. jeho časti fungoval určitý, z istých dôvodov nevhodný typ prevádzok obchodov alebo služieb. Podľa našich zistení bolo vydané len všeobecne záväzné nariadenie, ktorým reguluje ich prevádzkovy čas.

Mohlo by sa teda stať, že by sa jedného dňa priamo v historickom centre mohla objaviť nielen herňa s hracími automatmi, ale napríklad aj erotický salón. K tejto problematike sa ešte vrátime v niektorom z najbližších vydaní Bratislavských novín.

Páčil sa vám článok?