Petržalka sa pripravuje na vstup eura

27.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Jedna Petržalka, jedna mena je slogan, ktorý má pomôcť pripraviť obyvateľov tejto mestskej časti na vstup eura do ich peňaženiek.

„Mestská časť je na euro pripravená. Doterajšie opatrenia súvisiace s novým technickým, softvérovým vybavením jednotlivých útvarov miestnej samosprávy si vyžiadali takmer 800-tisíc korún,“ prezradil hovorca mestskej časti Petržalka Ľubomír Andrassy.

Ďalších 200-tisíc korún sa účelovo využilo na realizáciu podujatí na zvýšenie informovanosti obyvateľov Petržalčalky, najmä seniorov, ktorí môžu mať s prechodom najväčšie problémy.

„Samospráva je tiež pripravená pomôcť finančným príspevkom mladým rodinám, ktoré sa z dôvodu prechodu slovenskej meny na euro ocitnú vo vážnej sociálnej situácii. V tohtoročnom rozpočte je na tento účel vyčlenených 150-tisíc korún,“ pokračuje Ľubomír Andrassy.

Pred januárovým prechodom na euro čaká petržalskú samosprávu ešte jeden krok - prijatie všeobecne záväzného nariadenia, ktoré stanovú presné prepočítavanie miestnych daní, poplatkov na eura.

„Nariadenie sa prerokuje na decembrovom zastupiteľstve a bude zohľadňovať Etický kódex, ktorým sa samospráva zaviazala zaokrúhľovať nové euroceny v prospech občana. Aktivity v oblasti prechodu na európsku menu sa nekončia v závere roka, ale budú pokračovať aj počas prvých šiestich mesiacov roka 2009,“ informoval Ľubomír Andrassy.

V sídle miestnej petržalskej samosprávy na Kutlíkovej ulici 17 už čoskoro zriadia kontaktné miesto, kde sa Petržalčania budú môcť informovať o úpravách - väčšinou zvýšenia - cien, či o prípadnom zneužívaní novej meny na nezákonné aktivity podnikateľských subjektov, ktoré pôsobia v Petržalke.

(mm)

Páčil sa vám článok?