Záujemca o tržnicu by chcel do nej investovať

5.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Nový záujemca o prenájom Starej tržnice chce v prípade jej získania investovať okolo 250 miliónov korún. Ide o developera s britskou účasťou - Devel Gallery.

Stará tržnica by mala podľa plánov záujemcu plniť po rekonštrukcii v prvom rade obchodnú a spoločenskú funkciu. Investor chce spolupracovať s Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave.

Investície do rekonštrukcie by sa týkali najmä vnútorných priestorov. Vonkajšia časť by si mala zachovať svoju súčasnú podobu. Spoločnosť Devel Gallery chce všetky zmeny konzultovať s predstaviteľmi Starého Mesta a otvorený je aj komunikácii s bratislavskou verejnosťou. Stará tržnica by mala podľa investora aj naďalej plniť funkciu mestskej tržnice.

Stala by sa centrom obchodného života Bratislavy a bránou do Starého Mesta. „Developer sa bude snažiť o zachovanie funkcie tržnice a jeho víziou je, aby Bratislava mala tržnicu európskeho formátu - inšpiráciou bude napríklad tržnica v Londýne,“ vyjadril sa zástupca spoločnosti Devel Gallery Tomáš Ceizel. V ponuke by mali byť klasické potraviny, mäsové výrobky, ovocie i zelenina. Dodávateľmi majú byť najlepší slovenskí poľnohospodári. Tržnica má v prvom rade ponúkať zdravé bio potraviny a v zariadení budú predajne ovocia a zeleniny.

Chýbať by nemala bio predajňa mäsa, kaviareň, klasické slovenské, ale aj rakúsko-uhorské lahôdky a delikatesy. Okrem toho by tu mal byť veľký obchod s DVD a CD nosičmi, ktorý vraj v centre chýba. Sortiment by mala dopĺňať vinotéka či kníhkupectvo so slovenskou i s cudzojazyčnou literatúrou a iné služby.

Stará tržnica by mala plniť aj svoju spoločenskú úlohu. Stredový priestor bude prístupný pre širokú verejnosť pri príležitosti konania spoločensko-kultúrnych podujatí. Medzi pravidelné podujatia budú patriť najmä dobročinné a charitatívne podujatia, ako napríklad tradičný Vianočný bazár.

Stará tržnica je vzácnou technickou pamiatkou. Novostavba vznikla v období eklekticizmu, ktorého symbolom bola Eiffelova veža. Dokončená bola v roku 1910. V tomto duchu sú po celej Európe postavené tržnice, železničné stanice, obchodné domy. Architektonickú súťaž vtedy vyhral moderný a zároveň jeden z najlacnejších projektov s krycím názvom Veritas. Išlo o bazilikálnu oceľovú konštrukciu so všetkými sprievodnými znakmi eklektickej architektúry. Autorom bol mestský inžinier Gyula Laubner. V roku, keď tržnicu otvorili, mala moderné vybavenie vrátane elektrického prúdu či ústredného kúrenia.

(rob)
VIZUALIZÁCIA - Devel Gallery

Páčil sa vám článok?