Poslanci schválili územný plán Trnávky

28.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Poslanci bratislavskej mestskej časti Ružinov na dnešnom rokovaní zastupiteľstva schválili zadanie na spracovanie územného plánu zóny Trnávka - stred, orientačne vymedzenej ulicami Bulharská, Galvaniho a okrajom železničnej stanice Nové Mesto.

Dôvodom obstarania územného plánu zóny je potreba podrobnejšej regulácie územného, priestorového a funkčno-prevádzkového rozvoja centrálnej časti Trnávky, uviedol vedúci referátu územného a regionálneho rozvoja v Ružinove Andrej Papp.

Ružinov dosiaľ nemal ani jeden schválený plán rozvoja územných zón. Pritom má viacero lokalít, v ktorých je potrebné hľadať konsenzus v nazeraní na rozvojové problémy mestskej časti aj jej obyvateľov. Preto je dôležité, aby Ružinov získal záväznú územnoplánovaciu dokumentáciu s presne formulovaným návrhom regulatívov pre funkčné využívanie pozemkov a využívanie stavieb, dodal Papp.

Starosta Ružinova Slavomír Drozd informoval poslancov o začatí územného konania o stavebnej uzávere v štyroch ružinovských lokalitách. Podľa jeho vyjadrenia ide o krok smerom k regulácii a obmedzeniu výstavby v daných územiach. Stavebná uzávera bude mať od nadobudnutia účinnosti platnosť päť rokov. Dotknuté oblasti by mali urbanisticky riešiť územnoplánovacie dokumentácie zón Ružinova v nadväznosti na územný plán hlavného mesta Bratislavy.

Stavebná uzávera sa týka, okrem uvedenej Trnávky – stred, okolia Štrkoveckého jazera, vymedzeného ulicami Bajkalská - Drieňová - Sabinovská - Svidnícka - Stropkovská - Ružinovská. Ďalej zóny Ružinovská ulica - východ ohraničenej Vysokou školou práva, ulicou V. Clementisa, Kerametalom a domom kultúry na Jašíkovej ulici. Ďalšia oblasť s navrhnutou stavebnou uzáverou je na sídlisku Štrkovec v úseku križovatky ulíc Bajkalská - Ružinovská, na rozhraní zimného štadióna V. Dzurillu.

Starosta Drozd tak reagoval na pôvodné uznesenie miestneho zastupiteľstva, ktoré navrhli a prijali všetky zastúpené poslanecké kluby. Uznesenie upravuje podmienky, za ktorých by sa mohli nariadiť stavebné uzávery sporných budov až dovtedy, pokým nebudú spracované územné architektonické štúdie jednotlivých zón.

Do verejnej diskusie k zástavbe ružinovských sídlisk sa aktívne zapájajú aj miestni obyvatelia. Občania predovšetkým žiadajú, aby výstavba v Ružinove nešla na úkor likvidácie verejnej zelene, zastavila sa zahusťovacia výstavba sídliskových vnútroblokov a riešili sa problémy dopravy vrátane parkovania.

(tasr)

Páčil sa vám článok?