Mesto chce ročne 0,25 percenta výdavkov štátu

22.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava chce ročne dotácie vo výške 0,25 % výdavkov štátu. Peniaze by mala dostávať Bratislava za plnenie funkcií hlavného mesta a sídla najvyšších štátnych orgánov a zahraničných zastupiteľstiev.

Návrh je súčasťou novely Zákona o hlavnom meste SR Bratislavy, ktorú bude schvaľovať Národná rada (NR) SR. Na dnešnom mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva sa k novele po troch prestávkach a takmer troch hodinách rokovania oficiálne vyjadril aj mestský parlament.

Predkladateľ návrhu Milan Cílek (Občiansky klub) argumentuje tým, že mesto od štátu nedostáva na plnenie svojich funkcií už niekoľko rokov nič. Upozorňuje, že posledná dotácia od štátu bola v roku 2004. Išlo o približne 980 mil. korún (32 530 041 €) pre mestskú hromadnú dopravu.

"Jediné príjmy z mesta sú dane z nehnuteľnosti, dane z príjmu fyzických osôb a dane z predaja pozemkov. Pýtam sa ale - dokedy?" uviedol v rozprave prvý námestník primátora Milan Cílek.

Podľa primátora Andreja Ďurkovského je dôležité, aby pripomienky a návrhy mesta k novele zákona prešli aj v NR SR. "Hlavné mesto nedostávalo na výkon svojich funkcií nič, všetko platili daňovníci z hlavného mesta," povedal Ďurkovský. Zároveň privítal aj návrh zníženia počtu poslancov zo súčasných 80 na 45. Podľa neho je to ústretový krok voči verejnosti. Na druhej strane však priznáva, že tento krok bude znamenať "pozitívnu diskrimináciu" malých mestských častí voči veľkým mestským častiam.

Mestskí poslanci mali návrh novely zákona o hlavnom meste schváliť už na júlovom zastupiteľstve. Návrh, na ktorom sa dohodol primátor so starostami mestských častí, však mestským parlamentom neprešiel. Poslanci rozhodli, že na dokumente sa bude aj naďalej pracovať, poslanecký zbor preto schválil šesťčlennú pracovnú komisiu. Tá mala postupne zapracovávať do dokumentu všetky ďalšie pripomienky a priebežne informovať primátora.

Upraveným návrhom sa mali poslanci opätovne zaoberať na jeseň, po schválení mal byť predložený ako vládny návrh do NR SR. Návrh novely nakoniec predložili poslanci Ján Zvonár (Smer-SD), Rafael Rafaj (SNS) a Viliam Jasaň (Smer-SD) už v auguste.

(sita)

Páčil sa vám článok?