Bezdomovcom nedá Staré Mesto ani halier, zato Pes sympaťák dostane 50-tisíc korún

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Prioritami rozpočtu mesta je doprava a sociálne zabezpečenie. Mesto čaká začiatok budovania nosného systému hromadnej dopravy - električkovej trate z Petržalky do centra a ráta sa aj s ďalšími veľkými dopravnými stavbami.

Rozpočty Bratislavy i jej mestských častí na tento rok sa rodili v znamení napätia spôsobeného zmenou v právomoci vyberať dane z nehnuteľností, čo bol dosiaľ významný a pomerne stabilný príjem mestských častí. Starostovia ešte stále zmenu kritizujú a neschvaľujú spôsob, akým im chce hlavné mesto, nový výberca daní, vzniknutý príjmový výpadok nahradiť. Starosta Nového Mesta Richrad Frimmel označuje systém za nespravodlivý, lebo vraj zvýhodňuje niektoré mestské časti. R. Frimmel tiež spochybňuje predpoklad, že magistrát vyberie na daniach takú sumu, akou bol vlani úhrn daní mestských častí spolu.

NOVÉ MESTO

Napriek tomu v tejto mestskej časti poslanci schválili vyrovnaný rozpočet, na strane príjmov aj výdavkov so sumou vyše 312 miliónov korún. Najväčšou výdavkovou položkou sú rozvojové programy (napr. na rekonštrukciu dvorov 2,5 mil., budovanie parkovísk 3 mil. či 2,5 mil. na vnútroblokové komunikácie). Položku na opravu ciest znížilo zastupiteľstvo o štvrtinu - na 14,5 milióna korún.

STARÉ MESTO

Pozornosť vzbudila diskusia okolo rozpočtu Starého Mesta, ktoré plánovalo na púťovú atrakciu Pes Sympaťák 105-tisíc a pre bezdomovcov nič s tým, že ich problémy má riešiť magistrát a kraj. V búrlivej debate neprešiel návrh poslanca M. Ambroviča na presun prostriedkov z Dvanástich mesiačikov, korunovácie a Psa sympaťáka na bezdomovcov. S návrhmi redukovať zbytočnosti neuspel ani poslanec P. Tatár, až napokon čiastočný úspech dosiahol poslanec Š. Holčík, keď zredukovali podporu súťaže o psiu miss na 50-tisíc. Bezdomovci však v rozpočte kapitolu nemajú. Najväčšia položka 152 miliónov je určená školstvu, v rozpočte je aj 5 miliónov na zriadenie lokálnej televízie.

VAJNORY

Schválený rozpočet ráta s príjmami i výdavkami vo výške 27 miliónov korún, vzhľadom na presun výberu daní na mesto rátajú s výpadkom približne jedného milióna v príjmovej časti. Na pokračovaní vákuovej kanalizácie chcú prestavať v roku 2006 3 milióny, získaný grant 7,5 milióna použijú na výstavbu miestneho rekreačného areálu.

RAČA

Celkový objem miestneho rozpočtu dosahuje výšku 143 miliónov korún, pričom výdavkovej kapitálovej časti rozpočtu dominuje rekonštrukcia Zvončekovej a Podbrezovskej ulice za takmer 11 miliónov. Račania si chcú tiež zrekonštruovať kultúrny dom, bývalé kino Nádej.

DÚBRAVKA

Hoci rozpočet v úhrnnej sume 197 miliónov je koncipovaný ako vyrovnaný, podľa starostu Petra Poláka bude napokon s prebytkom, ktorý by mali spôsobiť vyššie príjmy na daniach z príjmu fyzických osôb. Najväčšou výdavkovou položkou budú investície do štyroch základných a desiatich materských škôl - asi 20 miliónov. Školy pohlcujú už štvrtý rok najviac peňazí, prevzali ich od štátu zanedbané a za tri roky do nich investovali už vyše 26 miliónov.

DEVÍNSKA NOVÁ VES

V mestskej časti je rozpočet schválený zatiaľ podmienečne, so štrnástimi pozmeňovacími návrhmi. Starosta Vladimír Mráz ráta s tým, že jednotlivé návrhy sa zapracujú do dokumentu už na januárovom zasadaní miestneho zastupiteľstva. Isté však je, hoci zatiaľ o presnej sume hovoriť nemožno, že najväčšou investíciou roka tu bude dokončenie Domu sociálnej starostlivosti a služieb.

RUŽINOV

Vyše 600-miliónový rozpočet bude mať v tomto roku bratislavská mestská časť Ružinov, pričom takmer 58 percent príjmov predstavujú príjmy z daní, 19 percent transfery predovšetkým na prenesený výkon štátnej správy. Najviac chcú investovať do výstavby nového zimného štadióna. Zo svojho rozpočtu na ňu Ružinov plánuje dať vyše 73 miliónov korún.

PETRŽALKA

Páčil sa vám článok?