Župa informuje o kompetenciách samospráv

15.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) sa zapojil do Európskeho týždňa miestnej demokracie, v rámci ktorého informuje občanov o orgánoch a kompetenciách miestnej samosprávy či o dôležitosti zapojenia sa do vecí verejných.

Agentúru SITA o tom dnes informovala Katarína Krapková z Kancelárie predsedu BSK. Témami tohtoročného podujatia, ktoré potrvá do piatka, sú Občan v demokracii - veci verejné, Postavenie a význam Rady Európy a Integrácia občanov s fyzickým a mentálnym postihnutím.

"Kraj vo svojom sídle na Sabinovskej ulici v Bratislave v tejto súvislosti pripravuje diskusie z oblasti sociálnych služieb a z oblasti školstva. Vo štvrtok o 9.00 sa uskutoční dialóg sociálne odkázaných občanov v demokracii. "Výstupy z diskusie poslúžia na prieskum o poskytovaných službách v sociálnej oblasti a prispejú tak k ich skvalitneniu," uviedla Krapková. Na piatok o 10.00 je pripravený dialóg so študentmi, témami diskusie budú napríklad Trh práce v Európskej únii (EÚ), Štúdium v EÚ či Rada Európy a jej postavenie.

Do Európskeho týždňa miestnej demokracie sa podľa Krapkovej zapája aj Malokarpatská knižnica na Holubyho ulici v Pezinku, ktorá pripravila pre študentov rôzne diskusie. Vo štvrtok sa stretnú študenti pezinského Gymnázia s primátorom mesta a krajským poslancom Oliverom Solgom na diskusii o aktuálnej téme skládky v Pezinku a o rómskej otázke, v piatok sa študenti Obchodnej akadémie môžu dozvedieť viac o Rade Európy. V rámci podujatia Malokarpatské múzeum v Pezinku verejnosti sprístupní bezplatne dve výstavy – Vinohrady, víno, ľudia a Pezinskí keramikári.

Európsky týždeň miestnej demokracie organizuje Rada Európy, na Slovensku ho koordinuje Ministerstvo vnútra SR.

(sita)

Páčil sa vám článok?