Zatiaľ nemajú Bajanovho nástupcu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Petržalka zatiaľ nemá zastupujúceho starostu, hoci Vladimír Bajan, ktorý na tento post nastúpil po riadnych voľbách v roku 1992, už zložil sľub predsedu Bratislavského samosprávneho kraja a ujal sa tejto funkcie.

Podľa zákona sa však bude musieť starostovskej funkcie vzdať do tridsiatich dní od sľubu župana. Sám V. Bajan naznačil, že sa tak môže stať každý deň, zatiaľ však niet toho, kto by chcel prevziať všetky jeho povinnosti na krátky čas do doplňujúcich volieb, ktoré by mali byť v marci. Podľa zákona by do funkcie mal nastúpiť zástupca, Petržalka má však dvoch a ani jeden z nich nie je vymenovaný ako prvý zástupca, čo by problém vyriešilo. Poslanecké kluby sa teraz budú musieť dohodnúť, či urobia rozdiel medzi súčasnými dvoma zástupcami, alebo dokonca si zvolia tretiu osobu a vymenujú ju za prvého zástupcu. V každom prípade to však musia petržalskí poslanci urobiť do 30 dní.

O uvoľnené kreslo starostu najväčšej mestskej časti sa uchádzajú viacerí kandidáti, niektorí z nich si však už spravili v komunálnej politike renomé, ktoré im nedáva veľké šance. Podľa informácií Bratislavských novín z terajšieho zastupiteľstva veľké šance na víťazstvo v doplňujúcich voľbách má Ján Kotuľa, súčasný štátny tajomník rezortu dopravy. U petržalských voličov si totiž vyslúžil dobré meno aj ako zástupca starostu a neskôr ako námestník primátora.

Páčil sa vám článok?