Územné plány zón majú chrániť zeleň

14.10.2008
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka zvažuje vypracovanie ďalších územných plánov zón. Samospráva chce nimi zabrániť nekoordinovanej investičnej výstavbe.

Mestská časť má zatiaľ iba územný plán zóny pre Celomestské centrum medzi Starým a Prístavným mostom. Schvaľovanie ďalších dvoch, teda pre lokalitu Jantárová cesta a Petržalka City pozdĺž Chorvátskeho ramena mesto pre nedoriešený nosný dopravný systém pozastavilo. „Máme veľmi slabé nástroje v stavebnom zákone, aby nám developeri a investori nestavali hocičo a nebrali do úvahy aj verejný záujem," vysvetlil zámer prvý zástupca petržalského starostu Juraj Kováč.

Samospráva argumentuje tým, že mnohé lokality Petržalky nie sú stále dokončené a developerov pribúda. „Investor hľadá každý fliačik, kde by mohol niečo postaviť. Hovorí sa, že zelene máme dosť, ale podľa štandardov jej máme po Starom Meste najmenej v celej Bratislave," konštatoval J. Kováč.

Mestská časť by podľa neho mohla mať do dvoch rokov okolo osem zonálnych plánov. Na otázku, ako to chce samospráva stihnúť, keď vypracovanie jedného materiálu trvá približne 18 mesiacov, odpovedal, že dokumenty nechajú vypracovávať súbežne a viacerým spoločnostiam. Podľa J. Kováča by mala byť mestská časť okrem toho ochotná vyčleniť na vypracovanie zonálnych plánov aj viac peňazí, jeden plán vyjde pritom na približne milión Sk.

Na jar 2009 plánuje mestská časť územný plán zóny, ktorý bude riešiť územie od Pajštúnskej pozdĺž Chorvátskeho ramena okolo Veľkého Draždiaka po Betliarsku ulicu. Medzi ďalšie vytypované lokality patria podľa zástupcu starostu najmä plochy po veľkých fabrikách, ktoré odkúpili developeri.

Príkladom je areál bývalého Matadoru, kde je naplánované obchodno-distribučné centrum a 15- až 35-podlažné budovy. Podľa J. Kováča by sa zonálny plán mal vypracovať aj na plánovanú novú štvrť Južné mesto.

Petržalka by mala tiež vypracovať územné plány zón aj pre spodnú časť lokality v okolí čistiarne odpadových vôd, teda nie na území plánovanej športovej výstavby. Podľa zástupcu starostu by sa mali vypracovať zonálne plány aj na cirkevné pozemky ako aj pre územie smerom na Jarovce. „Myslím si, že rozvoj Petržalky pôjde smerom na západ a dolu na juh smerom k Jarovciam," dodal J. Kováč.

(sita)
Páčil sa vám článok?