Ustanovili novú krajskú samosprávu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Presvedčenie, že po nástupe nových poslancov a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja sa bude táto inštitúcia viac venovať problémom, ktoré ťažia Bratislavu, vyjadril primátor Andrej Ďurkovský.

Urobil tak na prvom, slávnostnom, zasadaní krajskej samosprávy, počas ktorého zložili sľub poslanci i nový župan Vladimír Bajan. Bratislavský primátor zdôraznil tiež skutočnosť, že Bratislava je nielen počtom občanov, ale aj ekonomickou výkonnosťou dominantným ohnivkom kraja. Zástupcovia piatich bratislavských obvodov tvoria viac ako dve tretiny krajského poslaneckého zboru.

Na otázku Bratislavských novín, či sa táto skutočnosť prejaví aj v silnejšom presadzovaní potrieb metropoly v politike a práci krajskej samosprávy, V. Bajan odpovedal, že si treba počkať, či budú v praxi títo poslanci naozaj zastupovať svoje obvody. Za ťažiskové problémy, ktoré treba riešiť medzi prvými, V. Bajan označil sociálnu sféru, zdravotníctvo a školstvo, ale najmä dopravu. Vecne však za prvú úlohu, pretože v tom je kraj závislý od termínov stanovených Bruselom, označil podanie projektov, na ktoré kraj chce žiadať podporu z eurofondov.

Pokiaľ ide o lanovku na Hrad, V. Bajan zamietol predstavu, že by to bolo za peniaze kraja, ale nevylúčil jej výstavbu, „...ak sa nájde nejaký voluntarista“, dodal tiež, že nechá preveriť investičné projekty v meste, na ktorých by sa mal kraj zúčastniť, ako napríklad rozšírenie Starého mosta.

Páčil sa vám článok?