Rozpočet mesta na tento rok je vyrovnaný

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestské zastupiteľstvo schválilo na svojom poslednom minuloročnom zasadnutí 15. decembra rozpočet hlavného mesta na rok 2006. Rozpočet je vyrovnaný s príjmami a výdavkami vo výške 6,188 miliardy korún.

Ťažiskovými úlohami bratislavskej samosprávy v roku 2006, ktoré budú financované z rozpočtu, je skvalitnenie dopravy zamerané najmä na dokončenie viacerých dopravných stavieb a rekonštrukcií komunikácií, cestných svetelných signalizácií, električkových tratí a na obnovu vozového parku MHD. Z rozpočtu budú financované aj projekty v oblasti sociálneho zabezpečenia, predovšetkým dokončenie výstavby pavilónu pre občanov s demenciou Alzheimerovho typu na Hanulovej ulici a prístavba zariadenia komplexných opatrovateľských služieb na Rozvodnej ulici.

Viac ako polovicu všetkých príjmov rozpočtu hlavného mesta v roku 2006 tvoria daňové príjmy (53 %). V rámci daňových príjmov mesto očakáva v porovnaní s minulým rokom nárast o 241 miliónov korún, ktorý spôsobí prechod správy dane z nehnuteľností z mestských častí na mesto. Najvyšší príjem z daňových príjmov však naďalej predstavuje podiel na dani z príjmov fyzických osôb (1,485 miliardy korún), nezanedbateľný je aj príjem z miestneho poplatku za komunálne odpady vo výške takmer 700 miliónov korún.

Tradične najvyšším výdavkom v tomto roku bude financovanie prevádzky MHD. V tomto roku bude mesto kryť prevádzkové potreby MHD už len z vlastných zdrojov vo výške 1,16 miliardy korún, pričom tržby z cestovného zabezpečenia predstavujú ďalších 1,12 miliardy korún, čo bude stačiť na dopravné výkony v rovnakom objeme ako v roku 2005 pri nezmenenej výške cestovného.

V rámci kapitálových výdavkov mesto investuje až 507 miliónov korún na obnovu vozového parku MHD a rekonštrukciu električkových tratí, pričom plánuje kúpiť nové autobusy za 200 miliónov korún, električky a trolejbusy za 100 miliónov korún. So sumou 328,5 miliónov korún môže rátať aj Generálny investor Bratislavy, z čoho je 150 miliónov určených na výstavbu približne 100 nových obecných nájomných bytov.

Rozpočet Bratislavy na rok 2006 ráta aj s výdavkami na dlhovú službu mesta. Z úveru prijatého v roku 2004 splatí mesto v tomto roku 195 miliónov korún. Ďalšie prostriedky sú rezervované v prípade schválenia projektov na vstup mesta do Národného tenisového centra a tiež do spoločnosti Tehelné pole na výstavbu nového športovo-rekreačno-zábavného komplexu.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie