Mesto nesúhlasí s novelou zákona o záchytách

30.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto Bratislava nesúhlasí s vládou schváleným návrhom novely zákona o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke záchytných izieb. V návrhu bola totiž štátna polícia a mestská polícia zbavená oprávnenia a zároveň povinnosti zabezpečiť dopravu do záchytnej izby.

Agentúru SITA o tom informovala námestníčka primátora Bratislavy Anna Dyttertová. "Touto povinnosťou návrh novely zaťažil prevádzkovateľa záchytnej izby. Zamestnanci záchytnej izby však nemajú zákonné oprávnenia na obmedzenie osobnej slobody a použitie moci voči agresivite intoxikovanej osoby. Týmito oprávneniami disponuje iba polícia," vysvetlila.

Bez riadnej súčinnosti polície pri doprave je preto podľa nej vylúčené zriadenie záchytnej izby hlavným mestom. Podľa Dyttertovej preto trvajú na tom, že zriaďovanie záchytných izieb môže byť jedine prenesenou kompetenciou výkonu štátnej správy. "Štát sa nemôže zbaviť zodpovednosti za záchytné izby. Mesto je však naďalej, tak ako doteraz, ochotné zabezpečiť úplné financovanie, priestory a celú prevádzku záchytnej izby pre Bratislavu,“ uviedla námestníčka. Zároveň zdôraznila, že existenciu záchytnej izby v meste považujú za nevyhnutnosť.

Podľa súčasne platnej legislatívy mesto nemá oprávnenie zriadiť záchytnú izbu. Tá nesmie byť zriadená mimo zdravotníckeho zariadenia. "Hlavné mesto rokovalo s viacerými zdravotníckymi zariadeniami o možnosti zriadenia záchytnej izby pre opilcov, žiaľ neúspešne," konštatovala námestníčka. Preto podľa nej oslovili Ministerstvo zdravotníctva SR s návrhom na zmenu zákona, ktorým by sa rozšírila možnosť prevádzkovať záchytné izby aj pre iné subjekty, ako zdravotnícke zariadenia. Napríklad pre mestá a obce, či zariadenia iných fyzických alebo právnických osôb. Ministerstvo prijalo pripomienky mesta a zapracovalo ich do návrhu novely, ktorú prerokovala vláda SR.

(sita)

Páčil sa vám článok?