Poslancom sa nepáčia strohé informácie

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na neslávne známom výjazdovom zasadaní miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava - Staré Mesto v máji vo Vysokých Tatrách sa dostal na program aj neohlásený bod - predĺženie nájmu parkovacích miest pre Bratislavskú parkovaciu službu.

Keby išlo o predĺženie o rok a staromestská samospráva by bola pod časovým tlakom, asi by to vyvolalo menej pozornosti poslancov i médií. No čas na zastupiteľstvo netlačil a išlo o mimoriadne predĺženie nájmu o 20 rokov! O hospodárenie BPS sa preto začal zaujímať staromestský poslanec Ondrej Dostál, ktorý upozornil, že Bratislavská parkovacia služba je v porovnaní s košickou neefektívna. A to aj napriek tomu, že v Bratislava službu prevádzkuje súkromná firma a v Košiciach mestská polícia.

Košická parkovacia služba má prevádzkové náklady okolo pätnásť percent výšky výnosov, bratislavská mala dlhodobo náklady takmer rovnaké (na úrovni okolo 99 %) ako výnosy. Výnimkou bol len posledný rok 2004, keď boli náklady vyššie ako výnosy, čím sa dostala parkovacia služba do mínusu približne jeden a pol milióna korún. Pozorovateľ by bol asi prekvapený, že vo výnosoch je napríklad údržba parkovacích boxov. Ak si uvedomíme, že stavebne ich parkovacia služba neudržuje, nanajvýš nechá pozametať a občas premaľovať, zdá sa to čudné. Jedno jediné miesto totiž vyprodukuje týždenne 4000 korún pri používaní parkovacích kariet. Mestskej časti Staré Mesto údajne na výnosoch parkovacej služby nezáleží, hoci má v nej 20-percentný podiel - samospráva si vraj príde na svoje v nájme, keď BPS za parkovacie boxy platí - vlani to bolo 6,7 milióna korún.

„Informácie o hospodárení spoločnosti s majetkovou účasťou mestskej časti sú na môj vkus príliš strohé,“ konštatuje poslanec O. Dostál. Je presvedčený, že prevádzkovanie parkovacej služby priamo mestskou časťou je jedným z možných spôsobov, ako môže samospráva prísť k peniazom. Porovnáva bratislavskú situáciu s košickou, hoci nepovažuje svoje výpočty za absolútne presné, lebo nepozná košické vstupy. Tvrdí však, že košický zisk okolo 25 miliónov by mal inšpirovať. „Nemám dôkazy, ale mám silný pocit, že peniaze sa tu prelievajú,“ konštatuje O. Dostál. „a ak aj košický príklad nie je na kopírovanie, je aspoň dôvodom, aby sa hľadali iné možnosti.“ Jeho návrhy v tomto smere však staromestskí poslanci neprijali. Keď sa poslanec Dostál v októbri na zasadnutí miestneho zastupiteľstva dožadoval informácií o hospodárení BPS, s.r.o., starosta Peter Čiernik mu odkázal: Staňte sa členom finančnej komisie a vaše otázky budú zodpovedané.”

V tejto súvislosti stojí za pozornosť skutočnosť, že v roku 1996 pri vzniku BPS znel pôvodný návrh majetkového usporiadania podielu v novej spoločnosti takto: 80% mestská časť a 20% súkromná firma. V diskusii na rokovaní zastupiteľstva však vystúpil poslanec Peter Čiernik a navrhol opačný pomer - 20% pre mestskú časť a 80% pre súkromnú firmu. Staromestské zastupiteľstvo jeho návrh schválilo. A tak je BPS fakticky súkromná firma podnikajúca s obecným majetkom. Navyše od marca 2003 sedí v jej dozornej rade staromestský poslanec Tomáš Čiernik, ktorý je, mimochodom, synom starostu Starého Mesta.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?