Krajské mestá za efektívnejšiu spoluprácu

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Klub K8, združujúci osem slovenských krajských miest, sa blíži ku koncu svojej existencie a zmení sa na združenie, čím získa aj právnu formu potrebnú na vstupovanie do legislatívneho procesu.

Redakcii Bratislavských novín to potvrdil na záver stretnutia K8 primátor metropoly Andrej Ďurkovský. V tejto súvislosti vyjadril aj presvedčenie, že nová organizácia bude úspešná vo svojich legislatívnych aktivitách, okrem iného aj preto, že za ňou stojí istá sila reprezentovaná napríklad vyše štvrtinou slovenského obyvateľstva, žijúcou v krajských mestách. A. Ďurkovský potrebu zvýšenia právnej váhy krajských miest podporil aj argumentom, že napríklad rezort vnútra sa v súčasnosti pripravuje na legislatívne oklieštenie právomocí mestských polícií, čo by fatálne ohrozilo udržanie poriadku vo väčších aglomeráciách. Z našich skúseností vieme, že štátna polícia skutočne nestačí v meste dohliadať na pokoj a poriadok.

Bratislavský primátor kolegom z K8 predložil aj návrh stanov. Tí ho odobrili, pretože navrhované stanovy združenia oddeľujú všeobecné problémy krajských miest od problémov, ktoré Bratislave prináša funkcia metropoly. Tú bude treba riešiť na inej platforme. „Našimi špecifickými problémami nechceme iné krajské mestá zaťažovať,“ vyjadril sa A. Ďurkovský. Primátori sa zároveň dohodli na predbežnom zotrvaní v Združení miest a obcí Slovenska s vedomím, že krajské mestá sú zatiaľ v mnohých smeroch garantom rozvoja regiónu. Stanovy chce A. Ďurkovský v Bratislave predložiť na prerokovanie, faktickú ratifikáciu aj do jednotlivých miestnych častí.

Do skončenia rokovaní o definitívnej podobe budúceho združenia naďalej pôsobí klub primátorov K8. Po schválení všetkých dokumentov a ich registrácii na úradoch sa budú vo vedení nového združenia na predsedníckom poste striedať krajskí primátori v šesťmesačných intervaloch.

Páčil sa vám článok?