Energetické zariadenia župy v spoločnej správe

17.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Správu energetických zariadení Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude mať na starosti akciová spoločnosť, o ktorej založení rozhodli krajskí poslanci na stredajšom zasadaní zastupiteľstva.

Stopercentným akcionárom spoločnosti bude Bratislavský samosprávny kraj. Spoločnosť bude zabezpečovať výrobu a dodávku tepla, elektrickej energie aj plynu a zriaďovať energetické zariadenia pre organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, ako napríklad školy či domovy sociálnych služieb. Základné imanie spoločnosti bude jeden milión korún (33 194 €).

Poslanci zároveň splnomocnili predsedu kraja Vladimíra Bajana, aby uskutočnil všetky potrebné kroky k založeniu akciovky. O ďalších významných krokoch spoločnosti bude rozhodovať krajské zastupiteľstvo.

Cieľom založenia spoločnosti je podľa riaditeľa Úradu BSK Vladislava Dzúrika správa energetických zariadení, ktorá bude fungovať na báze odbornosti, tiež prevencia a hľadanie zdrojov. Chceli by tým pružnejšie reagovať na potreby organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti BSK pri odstraňovaní zlého technického stavu ich tepelných zariadení. Technologické zariadenia ako kotolne, výmenníkové stanice či rozvody tepla sú totiž podľa neho vo veľkej miere zastarané a nehospodárne. Podľa Dzúrika sa očakáva, že ceny energií sa budú postupne zvyšovať a ich podiel na celkových nákladoch bude rásť.

„Neustály rast cien energií vyvoláva aj tlak na hospodárenie organizácií a samosprávy ako celku, čo vyvoláva potrebu realizácie opatrení smerujúcich k znižovaniu energetickej náročnosti a k úsporám nákladov na spotrebné energie,“ povedal Dzúrik. Modernizáciou zariadení by tak dosiahli aj znižovanie emisií a teda sú aj prostriedkom na zlepšovanie stavu životného prostredia.

(sita)

Páčil sa vám článok?