Výška dane z nehnuteľností v Bratislave bude opäť závisieť od ich druhu a polohy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Správu a výber dane z nehnuteľností bude od nového roka realizovať mesto, a nie mestské časti, ako to bolo doteraz. Konkrétna výška dane bude závisieť na druhu nehnuteľnosti a lokalite, v ktorej sa nachádza.

Daň z nehnuteľností zahŕňa daň z pozemkov, daň zo stavieb a daň z bytov a nebytových priestorov. Podľa návrhu všeobecne záväzného nariadenia mesta by príslušná ročná sadzba dane aj v budúcom roku mala byť stanovená v troch rôznych výškach v závislosti od lokality. Jednotlivé mestské časti sú rozlíšené do troch skupín, pričom v prvej z nich (Rusovce, Jarovce, Čunovo, Vajnory, Devín, Záhorská Bystrica a Lamač) sú sadzby dane najnižšie, v druhej (Nové Mesto, Ružinov, Petržalka, Karlova Ves, Dúbravka, Devínska Nová Ves, Rača, Podunajské Biskupice a Vrakuňa) sú vyššie a v tretej skupine, kam patrí mestská časť Staré Mesto, sú najvyššie.

V prípade pozemkov predstavuje ročná sadzba dane 0,9 percenta zo základu dane u pozemkov na území prvej skupiny mestských častí, 1 percento zo základu dane u pozemkov na území druhej skupiny mestských častí a 1,2 percenta, ak ide o pozemky na území mestskej časti Staré Mesto. Podobne je odstupňovaná aj sadzba dane zo stavieb - napríklad v prípade stavieb určených na bývanie a ostatných stavieb je ročná sadzba dane v prvej skupine mestských častí 9 korún, v druhej skupine mestských častí 10 korún a na území mestskej časti Staré Mesto 12 korún.

Občanov bude zrejme najviac zaujímať ročná sadzba dane z bytov. Na území prvej skupiny mestských častí je ročná sadzba dane 9 korún za každý aj začatý štvorcový meter podlahovej plochy bytu a 18 korún za každý aj začatý štvorcový meter nebytového priestoru. V druhej skupine mestských častí je ročná sadzba dane 10 korún za každý aj začatý štvorcový meter podlahovej plochy bytu a 20 korún za každý aj začatý štvorcový meter nebytového priestoru. V mestskej časti Staré Mesto je ročná sadzba dane 12 korún za každý aj začatý štvorcový meter podlahovej plochy bytu a 24 korún za každý aj začatý štvorcový meter nebytového priestoru.

V porovnaní s minulým rokom sa napríklad ročné sadzby dane z bytov nezmenili. Treba zdôrazniť, že k dispozícii je zatiaľ len návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorý ešte musia schváliť poslanci mestského zastupiteľstva. Definitívne schválené znenie tohto všeobecne záväzného nariadenia zverejníme v plnom znení na stránkach Bratislavských novín po Novom roku.

Páčil sa vám článok?