Mesto v rozpočte na budúci rok kladie dôraz na dopravné stavby a obnovu MHD

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava bude v roku 2006 hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Príjmy a výdavky sú navrhnuté v rovnakej výške 6,188 miliardy korún. Rozpočet minulý štvrtok prerokovala mestská rada.

Daňové príjmy mesta sa odhadujú na úrovni asi 3,283 miliardy korún, oproti tomuto roku by mali byť takmer o štvrť miliardy korún vyššie. Nárast je spôsobený prevzatím výkonu správy dane z nehnuteľností, ktoré bude od 1. januára 2006 vykonávať mesto. Medzi kapitálovými príjmami tvorí najväčšiu položku, 430 miliónov korún, očakávaný výnos z predaja majetku mesta (najväčší podiel na tejto sume by mal mať výnos z predaja pozemkov v zóne Pribinova schválený ešte v tomto roku).

Vo výdavkovej časti najväčší podiel, vyše 70 percent, tvoria bežné výdavky potrebné na chod mesta. Návrh rozpočtu však označuje za ťažiskové úlohy skvalitnenie dopravy v meste zamerané na dokončenie rekonštrukcií komunikácií, cestných svetelných signalizácií, električkových tratí, výstavbu cyklotrás a obnovu vozidlového parku. Pokiaľ ide o dopravu, 120 miliónov korún je vyčlenených na I. etapu nosného systému MHD na úseku Janíkov dvor - Šafárikovo námestie. Keďže však stále pokračuje posudzovanie vplyvov tejto stavby na životné prostredie, je možné, že táto suma sa nevyčerpá a malá časť vyčlenených prostriedkov sa vynaloží na obstaranie dokumentácie pre územné rozhodnutie a časti dokumentácie pre stavebné povolenie. Medzi konkrétnymi úlohami na budúci rok figuruje napríklad aj prvá etapa rozšírenia Prístavnej ulice na štvorpruhovú komunikáciu a rozšírenie nábrežia arm. gen. L. Svobodu. Vyše pol miliardy korún by sa malo vyčleniť na kapitálové výdavky mestskej hromadnej dopravy. Dvesto miliónov by sa malo vyčleniť na obstaranie nových autobusov, na obstaranie, resp. rekonštrukciu električiek, trolejbusov a autobusov by sa malo vynaložiť ďalších sto miliónov. Na rekonštrukcie električkových tratí by sa malo v roku 2006 vynaložiť 158 miliónov korún.

Ďalšími položkami, ktoré sú v návrhu rozpočtu označené ako ťažiskové, sú úlohy na úseku sociálneho zabezpečenia. Konkrétne ide napríklad o výstavbu Alzheimerovho centra v Domove jesene života na Hanulovej ulici vrátane jeho vybavenia a rozšírenie Domova seniorov Archa na Rozvodnej ulici. Obe tieto položky sú zaradené do zoznamu priorít rozvoja mesta na roky 2004 - 2006 a v budúcom roku sa má na ne vynaložiť dovedna 97 miliónov korún.

Na zabezpečenie činnosti Mestskej polície sa má vyčleniť až 153 miliónov korún, pričom rozpočet ráta aj s podstatným rozšírením počtu jej zamestnancov. Iba pre zaujímavosť dodajme, že v rozpočte sa okrem iného ráta aj s prostriedkami na majetkovú účasť mesta v spoločnosti Národné tenisové centrum a peňažný vklad mesta na založenie obchodnej spoločnosti Tehelné pole, ktorá má zabezpečiť vybudovanie areálu pre šport a oddych na Tehelnom poli.

Návrh rozpočtu prerokujú poslanci mestského zastupiteľstva 15. decembra.

Páčil sa vám článok?