Zmeny v územnom pláne budú do konca roka

15.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Zmeny a doplnky sa však budú týkať výhradne projektu prepojenia železničného koridoru TEN-T 17, ktorý bude súčasťou magistrály Paríž-Štrasburg-Štutgart-Viedeň-Bratislava. Ďalšie zmeny územného plánu by sa mohli dostať pred poslancov na jeseň 2009.

Prvé zmeny a doplnky územného plánu mesta (ÚPM) Bratislava, ktorý platí od septembra 2007, by mohli mestskí poslanci schvaľovať ešte tento rok.

Pre agentúru SITA to uviedol námestník primátora Tomáš Korček. Zmeny a doplnky sa však budú týkať výhradne projektu prepojenia železničného koridoru TEN-T 17, ktorý bude súčasťou magistrály Paríž-Štrasburg-Štutgart-Viedeň-Bratislava. Hlavnou časťou projektu je stavba vedúca od železničnej stanice Rača cez stanicu Predmestie a dnešné územie stanice Filiálka až po železničnú stanicu Petržalka. V prevažnej časti by mal byť úsek vedený v tuneloch, časť trate má viesť aj popod Dunaj. Projekt zahŕňa tiež napojenie letiska M. R. Štefánika na železničnú sieť. Tretí projekt, ktorým je elektrifikácia trate Devínska Nová Ves - Marchegg, dočasne pozastavili. Po schválení navrhovaných zmien v územnom pláne a po vydaní stavebného povolenia, by sa mohlo začať s výstavbou nových železničných tratí v hlavnom meste.

Ďalšími zmenami v platnom územnom pláne mesta by sa poslanci mohli zaoberať až v nasledujúcom roku. Korček predpokladá, že v programe mestského zastupiteľstva by sa mohli objaviť na jeseň 2009. "Obstaranie zmien a doplnkov územného plánu je značne legislatívne náročný a komplikovaný proces, ktorý trvá aj deväť mesiacov. Každú navrhovanú zmenu v územnom pláne pritom treba prerokovať s verejnosťou," vysvetlil Korček.

Podľa neho prišlo doteraz na magistrát viac než 450 návrhov na zmeny územného plánu. Predkladateľmi sú zväčša mestské časti, poslanci alebo rôzne právnické a fyzické osoby. Korček zároveň upozorňuje, že aj k samotnému obstaraniu niektorých navrhovaných zmien nebude možné pristúpiť ihneď. Ak totiž napríklad mestská časť navrhuje zásadnú zmenu funkčného využitia väčšieho územia, jej obstaranie bude možné až spracovaním urbanistickej štúdie, ktorá overí na zonálnej úrovni vhodnosť novej koncepcie využívania územia.

Nový územný plán mesta váži asi 37 kilogramov a je v ňom vyznačených okolo 10-tisíc funkčných plôch. Platiť začal v septembri 2007 po tom, čo ho mestskí poslanci jednohlasne schválili v máji toho roka. Dovtedy platil v hlavnom meste územný plán ešte z roku 1976 s doplnkami z rokov 1982 a 1985, aktualizovaný v roku 1993. Novým územným plánom sa ešte na začiatku roka 2008 zaoberala Krajská prokuratúra v Bratislave, ktorá napadla zákonnosť schvaľovania a zverejnenia územného plánu. Zároveň upozornila, že čistopis územného plánu zverejneného ako všeobecne záväzné nariadenie (VZN) nie je totožný s dokumentom, ktorý schválili mestskí poslanci. Územný plán by mal byť už od mája tohto roka v poriadku.

(sita)

Páčil sa vám článok?