Sedem krásnych darčekov od samosprávy

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Sedem lamačských rodín si bude môcť pod stromčekom povedať, že Ježiško im splnil sen, lebo konečne po dlhých rokoch čakania majú nad hlavou vlastnú strechu. Príbeh siedmich krásnych darčekov je však prozaickejší.

Budova samosprávy potrebovala opraviť strechu a vyhral spôsob, ktorý je dnes bežný, pretože patrí k najrozumnejším - vyriešilo sa to nadstavbou. V nadstavbe však nepribudli kancelárie, ale jeden trojizbový, štyri dvojizbové a dva jednoizbové byty. S prestavbou sa začalo na jar tohto roku, minulý týždeň bolo kolaudačné rokovanie a v súčasnosti sa úraduje na posledných formalitách, aby sa mohli budúci nájomníci čo najskôr nasťahovať.

„Pevne verím, že všetci nájomníci oslávia Vianoce už v novom,“ hovorí starosta Lamača Peter Šramko. „Dnes by sme mali dostať potvrdenie od hygienikov o vode, treba ešte nejaké maličkosti, ale sťahovanie sa prakticky začalo.“ Starosta uvádza, že niektorí nájomníci si už vozia do nového väčšie kusy nábytku, aby sviatky naozaj stihli osláviť v novom, čistom a v pokoji, a opakuje - vraj verí, že na Vianoce už budú všetci fakticky bývať.

Prestavba stála vcelku takmer 9,2 milióna korún a financovala sa združenými prostriedkami. Samospráva si zobrala úver 7,2 milióna - ten budú splácať nájomníci v nájomnom, jednu sedminu ako príspevok na opravu strechy platí mestská časť. Dvojmiliónovou návratnou pôžičkou prispel magistrát a stavba bola v podstate za pol roka hotová.

Do nového sa nasťahujú výlučne Lamačania, ktorí mali už dlhodobo požiadavku na nájom. Ich žiadosti, rovnako ako sociálnu situáciu a schopnosť pravidelne platiť nájomné dôkladne preverili. Súčasťou nájomnej zmluvy je aj kaucia, ktorá predstavuje trojmesačné nájomné a taká dlhá je aj výpovedná lehota, takže obec v tomto prípade nič neriskuje. Starosta postúpil všetky svoje právomoci v tejto veci zastupiteľstvu a to všetky prípady preverilo a schválilo.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie