Začnú správne konanie za zbúranie lisovne

2.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Stavebný úrad v bratislavskom Ružinove by mal v najbližších dňoch začať správne konania vo veci protizákonného zbúrania budovy bývalej lisovne bakelitu v areáli Gumon. Pre agentúru SITA to dnes uviedol hovorca ružinovského starostu Maroš Smolec.

"Dnes, alebo v najbližších dňoch, sa uskutoční stavebný dohľad, aby sme vedeli, čo všetko sa zbúralo," povedal Smolec. Za nepovolené zbúranie budovy bývalej lisovne by sa malo následne začať správne konanie.

To by sa malo skončiť udelením pokuty, zákon hovorí o pokute do výšky dvoch miliónov korún (66 388 €). Konať v celej veci plánuje aj Ministerstvo kultúry SR, čo dnes potvrdil aj jeho hovorca Jozef Bednár. "MK SR podáva podnet na preskúmanie postupu vlastníka pri asanácií objektu lisovne bakelitu na príslušný stavebný úrad Ružinov a Slovenskú stavebnú inšpekciu," povedal.

Na otázku, či v takomto prípade môže byť bývalá budova vyhlásená za pamiatku, odpovedal záporne. Podľa Bednára dochádza zbúraním budovy k zániku pamiatkových hodnôt, a preto ju nie je možné vyhlásiť za pamiatku.

Agentúra SITA v tejto súvislosti opätovne oslovila aj jednu z investorských firiem - spoločnosť Koruna Invest. "Dôvodom odstránenia budovy Bakelitovne bol havarijný stav budovy, a preto vlastník budovy postupoval plne v súlade s legislatívou a právnymi normami Slovenskej republiky," konštatoval konateľ spoločnosti Gustáv Laca. Na otázku, či stavebný úrad videl statický posudok alebo má o ňom bližšie informácie, odpovedal Smolec záporne. "Videla ho len polícia," uviedol.

Budovy v areáli Gumon začali búrať pred predĺženým víkendom. Stavebný úrad v Ružinove vydal investorovi búracie povolenie len na päť objektov v areáli, lisovňa ako najstaršia budova areálu nachádzajúca sa pri Košickej ulici, najbližšie k Mostu Apollo, však medzi nimi nie je. Budova okrem toho stále požívala status chránenej budovy. Ministerstvo ju už v máji vyhlásilo za pamiatku, jeden z majiteľov sa však voči rozhodnutiu odvolal.

Minister akceptoval stanovisko rozkladovej komisie, aby bolo pôvodné rozhodnutie prvostupňového orgánu opätovne preskúmané a aby bol návrh doplnený aj o výskum o ochrane pamiatkového fondu a o podrobnú inventarizáciu pamiatkovo hodnotných prvkov, o znalecké posudky z oblasti statiky stavieb, znalecké posudky týkajúce sa životného prostredia a o stanovisko Ministerstva životného prostredia SR.

"Pokiaľ ale nebude právoplatné rozhodnutie, budova je stále chránená," potvrdil ešte minulý týždeň hovorca ministerstva Jozef Bednár. Závažným problémom celého objektu je podľa neho kontaminácia budov v areáli bývalej Gumonky, a takisto pôdy, na ktorých budovy stoja. Zbúrané budovy v areáli Gumon by mal nahradiť polyfunkčný komplex Klingerka.

Komplex by mali tvoriť štyri bloky, výškovo je celá výstavba členená od trojpodlažného prevýšeného parteru až po 45-podlažnú budovu. Podľa stavebného zámeru sa tam počíta aj s vybudovaním 28-podlažného hotela.

(sita)

Páčil sa vám článok?