Pozemky v Petržalke navrhujú prenajať na 99 rokov

2.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Občiansky klub pri zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) navrhne uznesenie, podľa ktorého by sa prenajali petržalské pozemky za symbolickú sumu SZĽH na vybudovanie multifunkčnej haly na MS 2011.

Občiansky klub pri zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) navrhne prenajať pozemky v Petržalke na 99 rokov za symbolickú sumu Slovenskému zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Cieľom zámeru je postaviť na nich modernú multifunkčnú halu, ktorá by slúžila aj Majstrovstvám sveta v ľadovom hokeji 2011. Na tlačovej konferencii to dnes uviedol poslanec Valentín Mikuš. Klub týmto krokom podľa neho reaguje na nedávne rokovania primátora Andreja Ďurkovského a župana Vladimíra Bajana, na ktorom sa čelní predstavitelia nevedeli dohodnúť na jednotnom riešení v intenciách vyjadrenia premiéra Roberta Fica.

"Sme nespokojní, že sa samospráva nevie dohodnúť. Každý kope do jednej brány - svojej," konštatoval. Podľa poslanca Branislava Zahradníka sa návrhom chcú vyhnúť medzinárodnej blamáži, teda zmene termínu organizovania šampionátu.

Občiansky klub však zároveň podporuje návrh primátora, aby sa zrekonštruoval Zimný štadión Ondreja Nepelu. Občiansky klub pri mestskom zastupiteľstve preto podporí vyčlenenie peňazí z rozpočtu mesta na rekonštrukciu štadióna. Podľa Mikuša by sa však štadión nemal rekonštruovať pre hokejový šampionát, ale pre dôstojnejšiu reprezentáciu hokejového klubu Slovan a na podporu mládežníckeho hokeja.

Pri rekonštrukcii štadióna by sa preto nemusela zvyšovať jeho kapacita na 12-tisíc návštevníkov, ale postačovala by súčasná kapacita pre približne 8-tisíc ľudí. Podľa Mikuša by si rekonštrukcia zimného štadióna v takom prípade vyžiadala financie do 100 miliónov korún (3,319 mil. €). V prípade návrhu primátora, ktorý chce rekonštruovať štadión pre hokejový šampionát, by si práce vyžiadali okolo 1,2 mld. korún (39,833 mil. €).

Po rokovaní primátora s predsedom BSK v stredu 27. augusta to zatiaľ vyzerá tak, že v hlavnom meste budú dve športové haly. Mesto naďalej trvá na svojom zámere zrekonštruovať zimný štadión, kde sa bude konať šampionát. Zároveň však podporuje projekt kraja na vybudovanie multifunkčnej haly pri čistiarni odpadových vôd na konci Petržalky. Kraj už v danej lokalite kúpil pozemky, v súčasnosti hľadá investora na jej výstavbu, pričom v hre sú dvaja kandidáti. Na spomínanom petržalskom pozemku by mal vyrásť aj akvapark. Bajan predpokladá, že s výstavbou by sa mohlo začať v roku 2009.

(sita)

Páčil sa vám článok?