Primátor je so stavom Starej tržnice nespokojný

28.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

O budúcnosti Starej tržnice a o tom, či to bude objekt prospešný verejnosti alebo len ďalšia výkladná skriňa, za ktorú chodí len málo zákazníkov, sa má rozhodnúť na jeseň.

Vyplýva to zo stanoviska magistrátu v tejto veci. Po otázke Bratislavských novín na túto tému vydal magistrát oficiálne stanovisko, v ktorom tlmočí nespokojnosť primátora Andreja Ďurkovského: „Tržnica by mala byť reprezentatívnym miestom Bratislavy, ktoré sa vyznačuje svojou obľúbenosťou najmä medzi obyvateľmi Bratislavy, ale dokáže prilákať aj návštevníkov mesta a turistov.“

Primátor dodal, že jeho snahou je nájsť riešenie, ktoré by umožnilo tomuto zariadeniu aj naďalej plniť funkciu mestskej tržnice tak, aby zároveň získala na atraktivite.

Mesto podľa všetkého bude hľadať iného partnera než je súčasný nájomca SF Stará Tržnica, s.r.o. Magistrát ako prvoradé kritérium pri výbere bude hľadieť na zámer budúceho využitia tržnice, ktorá aj naďalej zostane majetkom mesta.

Po rekonštrukcii približne pred desiatimi rokmi to bola skutočná tržnica so všetkou ponukou, akú majú podobné zariadenia v okolitých metropolách i v iných mestách. Od počiatku však nájomcovia v pozícii správcu (prvým bol britský Spiller Farmer) prenajímali predajné priestory obchodníkom za neúnosné ceny, a tak z objektu odišli obchodníci, reštaurácie a dnes je v stave, keď sa magistrátu situácia oprávnene nepáči.

Zo stavu, keď bolo prenajatých 90 % priestorov, došla do stavu, keď sa nevyužívajú dve tretiny objektu. Ten navyše ničí a navnivoč vychádzajú obrovské investície, ktoré mesto dalo do rekonštrukcie historickej budovy.

A. Ďurkovský vyhlasuje, že nemôže ďalšie devastovanie dopustiť. Nepočuli sme však o alternatíve, že tržnicu bude spravovať mestská organizácia, aby ozaj slúžila tým, čo tu platia dane, naopak povráva sa, že sa stane pokračovaním luxusného hotela na Laurinskej ulici napojeného na Central passage, ktorá ústi zamknutými dverami aj do Starej tržnice.

Gustav Bartovic
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?