Spor o vinice sa dostal aj do politiky

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Asi desať hektárov viníc nad železničnou Hlavnou stanicou zasiahlo do kampane pred voľbami do vyššieho územného celku, keď v televízii vyšlo najavo, že sú majetkom jedného z kandidátov na poslanca.

Do sporu o vinice sa dostal kandidát na krajského poslanca Alexander Rozin (Smer) s ďalšími dvoma kandidátmi Petrom Tatárom a Ondrejom Dostálom (obaja OKS).

A. Rozin, generálny riaditeľ Incheby, nevlastní síce vinohrady kedysi patriace vinohradníckemu výskumnému ústavu priamo, ale cez firmu Incheba, ktorá si ich asi pred desiatimi rokmi prenajala. Necelý mesiac po odvysielanej relácii zareagovali dvaja kandidáti O. Dostál a P. Tatár podaním oznámenia na Generálnu prokuratúru s podozrením, že sa tu zbieha viacero trestných činov, vrátane podvodu. Spoločnosť Incheba podľa nich nemohla prísť k pozemkom vydržaním, hoci ich obhospodaruje desať rokov. Argumentujú tým, že ak mala Incheba pozemky prenajaté, nemohlo ísť o držbu, keď pripadnutie nehnuteľnosti prichádza do úvahy, ale o nájom a v takom prípade neplatí, že nehnuteľnosť po rokoch pripadá držiteľovi z prostého dôvodu, že majiteľ je známy.

Zo záznamu televíznej relácie však vyplýva, že majiteľ nie je známy. Riaditeľ vinohradníckeho výskumného ústavu v tej istej relácii totiž vyhlásil, že ani ako ústav, ani ako štát nevlastnia žiadne pozemky. Predstaviteľ štátneho pozemkového fondu zasa napadol vklad do katastra, podľa ktorého by mali tieto pozemky pripadnúť Inchebe a podľa neho sa teraz čaká na rozhodnutie súdu.

Na zverejnené podozrenia zareagoval aj A. Rozin, ktorý prostredníctvom svojej hovorkyne uviedol, že do vinohradov, ktoré vždy zostanú vinohradmi, už jeho firma investovala 15 miliónov korún a že zasa naopak on podá na oboch spomínaných kandidátov trestné oznámenia, pretože sa cíti ich konaním poškodený, a najmä preto, aby ochránil čistotu svojho mena.

Páčil sa vám článok?