Poslanci rozhodnú o nových poplatkoch v školách

14.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Petržalskí poslanci na mimoriadnom zastupiteľstve 19. augusta budú rozhodovať o výške príspevkov v školách a školských zariadeniach zriadených miestnou samosprávou.

Ich návrh všeobecného nariadenia reaguje na nový školský zákon, ktorý začne platiť od 1. septembra 2008 a definuje povinnosti zákonného zástupcu dieťaťa v úhrade príspevkov na fungovanie materských škôl (MŠ), na prevádzku školských klubov a jedální. Podľa navrhovaných pravidiel budú rodičia mesačne prispievať na úhradu výdavkov MŠ sumou vo výške 15 percent životného minima na jedno nezaopatrené dieťa.

Nový mesačný poplatok 369 Sk (12,25 eura) bude v petržalských škôlkach o 11 Sk (0,37 eura) nižší ako doposiaľ. Príspevok sa neuhrádza v prípade, keď dieťa má jeden rok pred plnením povinnej školskej dochádzky alebo jeho zákonný zástupca poberá dávky v hmotnej núdzi.

Za účasť dieťaťa na výchovno-vzdelávacej činnosti školského klubu zaplatí rodič minimálnu sumu vo výške 12 percent životného minima pre nezaopatrené dieťa - 295 Sk (9,79 eura), maximálny príspevok môže byť stanovený na úroveň 15 percent - 369 Sk (12,25 eura). Výšku príspevku určí riaditeľ základnej školy (ZŠ) podľa náročnosti a druhu klubovej, záujmovej činnosti. Nové nariadenie upravuje príspevky na nákup potravín, pričom denná dávka jedla v MŠ je 34 Sk (1,13 eura), v ZŠ pre žiaka 1.–4. ročníka je 27 Sk (0,90 eura), pre žiaka 5.–9. ročníka ide o sumu 29 Sk (0,96 eura).

"V najväčšej bratislavskej mestskej časti v nadchádzajúcom školskom roku bude aj osobitné, diétne stravovanie v dvoch školských jedálňach – na Pifflovej a Černyševského ulici," uviedol petržalský hovorca Ľubomír Andrassy.

(tasr)

Páčil sa vám článok?