Napísali ste nám 19/2000

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Problém MHD na sídlisku Dlhé Diely nie je tým, ktorých sa to týka, neznámy. Zatiaľ ho zabezpečuje autobusová doprava, ktorá vzhľadom na nárast obyvateľov v tejto lokalite Bratislavy už nestačí.

Prednosta Miestneho úradu v Karlovej Vsi sa vyjadril, že spojenie tohto sídliska s celou sieťou MHD v Bratislave by mala riešiť doprava električkami. Nie je mi známe, na základe akého odporúčania sa tento spôsob dopravy pre Dlhé Diely ukazuje ako vhodný. Realizácia električkovej trate v uliciach, ktoré neboli a nie sú na tento druh dopravy vybudované, nie je efektívna a nemôže viesť k zníženiu zahusťovania dopravy. Skôr naopak.

Na Dlhých Dieloch sa hlavné cestné komunikácie stavali tak, aby sa tu mohla realizovať MHD pomocou trolejbusov. O tomto zámere svedčia aj stĺpy verejného osvetlenia, na ktorých by mal byť nain-štalovaný energetický rozvod pre trolej-busy. Ak o tejto skutočnosti nie je kompetentným ľuďom nič známe, je mi ľúto.

Na základe akej informácie sa prišlo k záveru, že trolejbusová alebo autobusová doprava by potrebovala na vybudovanie oveľa viac financií ako na vybudovanie MHD pomocou električiek? Obávam sa, že tí, ktorí o tejto veci majú rozhodnúť, nie sú seriózne oboznámení o tom, koľko stojí v súčasnosti električka, trolejbus či autobus určený pre MHD.

A ešte niečo. Bratislavská električková doprava je nešťastne obmedzená svojím atypickým rozchodom koľajníc 1000 mm, ktorý jednoducho zdedila. Už teraz je zrejmé, že tento rozchod bude treba zmeniť na šírku rozchodu, ktorý sa používa v celej Európe. Postaviť koľajisko pre Dlhé Diely v terajšom rozchode by bolo doslova vyhadzovaním peňazí. Verím, že si zodpovední ľudia tieto argumenty premyslia a budú konať tak, ako im káže ich odborná erudícia a zdravý rozum. Na vyhadzovanie peňazí v dnešnom čase naozaj nemáme.

František Poljak, Petržalka
LIST ČITATEĽA

~ ~ ~
S alkoholom sa v našom meste môžeme stretávať rôznymi spôsobmi. Podáva sa v mnohých zariadeniach, ktoré sú však priamo na takýto druh zábavy a sebauvoľnenia určené. Avšak stále viac a viac sa stáva, že  ľudia alkohol konzumujú priamo na verejných priestranstvách.

Touto, ako ste si určite už všimli, sa nevyhla ani Bratislava. Chcel by som poukázať na stále zhoršujúci sa stav v mojej rodnej mestskej časti Karlova Ves. Pitím alkoholicých nápojov na lavičkách v časti Nad Lúčkami tu alkoholici znehodnocujú vzhľad pekného prostredia na skoro západnom okraji Bratislavy. To sa ešte dá zniesť, ale človeku sa hneď začne obracať žalúdok, keď pri lavičkách v inak peknom parku nachádza fľaše, plechovky, cigaretové ohorky a teraz nechcem negustiózny, ale aj zvratky.

Nemyslím si, že sa toto všetko dotýka len mňa a že som nejaký na vysokej úrovni žijúci človek. Som obyčajný v paneláku bývajúci študent, ktorý sa však s týmto problémom stretáva denno-denne. Naozaj sa nenájde nikto, kto by presvedčil alkoholikov, aby sa správali, ako sa na ľudí patrí? Nedávno som si všimol poriadkovú políciu, ako robí poriadok. O niečom sa rozprávali, trochu sa zasmiali na druhý deň bolo všetko opäť na pôvodnej koľaji.

Alkoholici demoralizujú svojim správaní deti, ktorých je v tejto mestskej časti neúrekom. A keď sa vonku ochladí, ukryjú sa v niektorej z panelákových brány a neporiadok robia tam. Viacerí ľudia už skúšali kontaktovať políciu, ale tá si od nich hneď pýta meno, adresu, telefón. A nikto im nezaručí, že sa to nikto okrem polície nedozvie.

Miroslav Š., Karlova Ves
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?