Bratislavskí starostovia chcú malú Bratislavu

12.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Z iniciatívy Regionálneho združenia mestských častí Bratislavy sa v pondelok 11. septembra stretli starostovia bratislavských mestských častí s poslancami NR SR, ktorí majú trvalé bydlisko Bratislave.

Stretnutie bolo priamou reakciou na poslanecký prieskum, ktorý na pozvanie primátora urobili v hlavnom meste poslanci NR SR za Stranu občianskeho porozumenia. Na stretnutí sa zúčastnilo 8 poslancov NR SR, z ktorých diskutovali napr. Peter Weiss, Sergej Kozlík, Peter Tatár, Ján Cuper, Peter Kresánek, či Vladimír Bajan.

Podľa predsedu Rady Regionálneho združenia mestských častí a starostu Nového Mesta Richarda Frimmela, ide starostom predovšetkým o tri okruhy otázok. Snažia sa doplniť znenie ústavy o text, ktorý by zohľadňoval postavenie mestských častí a ich samosprávnych orgánov v Bratislave, Košiciach, prípadne, iných mestách, ako súčasť územnej samosprávy.

Ďalej trvajú na vytvorení vyššieho samosprávneho územného celku (VÚC) v doterajších hraniciach Bratislavy (tzv. Malá Bratislava), a nie v hraniciach Bratislavského kraja, vrátane okresov Pezinok, Senec a Malacky. S Bratislavou ako samostatným VÚC počíta aj vládou schválený návrh koncepcie vládneho splnomocnenca pre reformu verejnej správy Viktora Nižňanského.

Starostovia argumentujú osobitným postavením Bratislavy v rámci miest a obcí Slovenska ako hlavného mesta, jej prestížou, ale najmä neúmerným zvýšením finančných výdavkov na verejnú správu, ak by VÚC Bratislava mali tvoriť aj okresy Pezinok, Senec a Malacky. V prípade samostatného VÚC v hraniciach mesta by totiž mestské zastupiteľstvo mohlo zároveň plniť úlohy celomestského i regionálneho charakteru, zatiaľ čo orgány mestských častí by sa venovali úlohám miestneho významu.

(miv)

Páčil sa vám článok?