Samospráva žiada vybudovať v South City školy

7.7.2008
0
Páčil sa vám článok?

Samospráva bratislavskej Petržalky požaduje, aby sa v pripravovanom sídlisku South City za 1,5 miliardy eur vybudovali aj materské a základné školy. Vedenie mestskej časti už požiadalo investora, aby vybudovanie školských a predškolských zariadení zapracoval do urbanistickej štúdie.

Uviedol to tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy. Podľa mestskej časti je totiž nevyhnutné, aby sa do stavebného zámeru pre viac ako 20-tisíc obyvateľov zapracovala aj výstavba budov verejného charakteru. "Podľa investora je to oprávnená požiadavka," povedal Andrassy.

V prvej etape výstavby v dotyku s časťami lokality Lúky by sa však podľa Andrassyho mohli využívať existujúce školské a predškolské zariadenia. Petržalka má v súčasnosti v pôsobnosti 11 základných a 19 materských škôl, ich kapacita by mala byť postačujúca aj pri zvýšení počtu detí.

Po prvej etape výstavby by malo pribudnúť okolo 1000 bytov, mestská časť predpokladá, že by existujúce školy a škôlky mohlo následne začať navštevovať ďalších približne 800 detí. Andrassy zároveň upozorňuje, že takéto riešenie si vyžiada aj bezpečný prechod detí cez rušné komunikácie, najmä Panónsku a Dolnozemskú cestu. Podľa neho je na investorovi, či navrhne premostenie alebo podzemný priechod, samospráva mu necháva "voľné ruky".

Mestská časť požaduje aj vybudovanie verejnej knižnice či plavárne. Zároveň navrhuje, aby sa vybudovalo 1,5 parkovacieho miesta na jeden byt. Riešiť sa musí aj dynamická doprava, nadväzovať bude najmä na plánovaný nosný dopravný systém. Zabezpečí sa aj napojenie na Panónsku a Dolnozemskú cestu, nie je vylúčené vybudovanie obchvatu. Neďaleko územia pre South City sa totiž plánuje vybudovať multifunkčná hala pre kultúru a šport.

Na výstavbe developerského projektu South City sa bude spoločne podieľať slovenská developerská spoločnosť Cresco Group a medzinárodný developer Quinlan Private Golub. Práce na 90-hektárovom rezidenčnom, obchodnom, ale aj kancelárskom projekte by sa mali začať už v tomto roku, dokončenie sa predpokladá v roku 2017.

(sita)

Páčil sa vám článok?