Kto kandiduje do krajského parlamentu?

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

O 50 poslaneckých kresiel v zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja sa uchádza 399 kandidátov.

Vo volebnom obvode Bratislava 1 (Staré Mesto) sa o 4 kreslá uchádza 39 kandidátov. Medzi nimi aj nie práve obľubený starosta Peter Čiernik, úspešný herec a neúspešný podnikateľ Andrej Hryc, či operetný spevák a poslanec NR SR Dušan Jarjabek, ktorý v tomto volebnom období spieva už za druhú politickú stranu. Zo známych mien tu kandidujú aj bojovníčka za práva spotrebiteľov Marta Černá z Nezávislého fóra, odporca výstavby mrakodrapu na Šancovej ulici Ondrej Dostál a dvojica lekárov - politikov z OKS Peter Osuský a Peter Tatár.

Vo volebnom obvode Bratislava 2 (Ružinov, Podunajské Biskupice, Vrakuňa) sa o 9 kresiel uchádza 69 kandidátov. Z väčšiny pomerne neznámych kandidátov môžu byť voličom povedomí iba poslankyňa Európskeho parlamentu Monika Beňová, ktorú to v Bruseli a Štrasburgu podľa všetkého nebaví, či futbalový tréner druholigového Senca Jozef Valovič.

Vo volebnom obvode Bratislava 3 (Nové Mesto, Rača, Vajnory) sa o 5 kresiel uchádza 44 kandidátov. Tu je známych mien o niečo viac. Kandiduje tu celoslovensky známy starosta Rače Pavol Bielik či tréner futbalovej reprezentácie Dušan Galis, ktorého šance na úspešný vstup do politiky sa podstatne znížili po neúspešnom vystúpení slovenských futbalistov v Madride. Kandiduje aj ambiciózna vajnorská starostka Anna Zemanová, ktorá však KDH vymenila za hnutie Vpred.

Vo volebnom obvode Bratislava 4 (Devín, Devínska Nová Ves, Dúbravka, Karlova Ves, Lamač, Záhorská Bystrica) sa o 8 kresiel uchádza 61 kandidátov. Kandiduje tu napríklad Marta Čarnogurská, syn Alexandra Dubčeka Peter, bývalý ústavný sudca ČSFR Milan Galanda, starostovia hneď štyroch mestských častí Bystrík Hollý (Karlova Ves), Vladimír Kubovič (Záhorská Bystrica), Peter Šramko (Lamač) a Vladimír Mráz (Devínska Nová Ves). Ako zástupca starostu kandiduje aj manažér Slovenskej televízie Branislav Záhradník, ktorý je však mediálne známejší škandalóznym vzťahom s mladistvou, iba 17-ročnou finalistkou Superstar, či neúspešným pokusom spred troch rokov stať sa mestským poslancom.

Vo volebnom obvode Bratislava 5 (Petržalka, Čunovo, Jarovce, Rusovce) sa o 10 kresiel uchádza 77 kandidátov. Kandiduje tu napríklad bývalý minister a mestský poslanec Milan Ftáčnik, súčasný poslanec Národnej rady SR Róbert Kaliňák, ktorého to zrejme tiež v celoštátnej politike nebaví a tak hľadá miesto na regionálnej úrovni, rocker a gitarový mág Michal Kovalčík, či bývalý poslanec Národnej rady a dnes iba novinár František Šebej. Na zadunajskej kandidátke do krajského parlamentu sa objavilo aj meno poslanca Národnej rady SR Romana Vavríka, ktorý pred tromi rokmi neúspešne kandidoval do mestského zastupiteľstva. Dve volebné obdobia bol námestníkom primátora a jeho meno sa na magistráte spájalo s netransparentným nakladaním s majetkom mesta. Okrem iného bol aj pri tom, keď mesto Bratislava prišlo o 370 miliónov korún v skrachovanej SKB.

V obvode Malacky sa o 5 kresiel uchádza 42, v obvode Pezinok sa o 5 kresiel uchádza 37, v obvode Senec sa o 4 kreslá uchádza 30 kandidátov.

Páčil sa vám článok?