Najväčší záujem o rozúčtovanie nákladov za byty

13.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Občania bratislavskej Petržalky sa počas Dňa otvorených dverí u starostu Milana Ftáčnika najčastejšie zaujímali o rozúčtovanie nákladov za užívanie bytov a o možnosti získať dotácie na obnovu kontajnerových stojísk.

Starostu navštívilo 19 ľudí, čo je zatiaľ najväčší počet počas dvojročného organizovania tohto projektu. Informoval o tom tlačový tajomník petržalského miestneho úradu Ľubomír Andrassy.

Občania sa pýtali na spôsob a termín ročného vyúčtovania pre jednotlivé byty, ktoré ešte počas uplynulého roka spravovala bývalá príspevková organizácia Petržalský bytový podnik. Podnik sa ale medzičasom zmenil z príspevkovej organizácie na spoločnosť s ručením obmedzeným, niektorí obyvatelia majú úplne iného správcu.

Zo zákona je pritom správca povinný do konca mája vykonať ročné zúčtovanie. Lenže vlastníci bytov, ktorí koncom roka 2007 menili správcu, stále nemajú rozúčtované minuloročné náklady. Podľa starostu môže byť dôvodom to, že niektorí súčasní správcovia sa zbavujú zodpovednosti a svoje zákonné povinnosti prenášajú na samosprávu.

Ftáčnik preto zástupcov vlastníkov bytov ubezpečil, že ak požiadajú o rozúčtovanie, Bytový podnik Petržalka, s.r.o., tak učiní do 30 dní. Náklady s tým spojené uhradí samospráva, úrad ich však bude vymáhať súdnou cestou od správcov. "Vedenie miestnej samosprávy nechce, aby na prieťahy medzi bývalým a novými správcami doplácali vlastníci bytov," vysvetlil Andrassy.

Druhou najdiskutovanejšou oblasťou boli dotácie na opravu existujúcich kontajnerových stojísk. Samospráva totiž v tomto roku poskytuje záujemcom nenávratnú dotáciu do výšky 25-tisíc korún na projekty zastrešenia či uzamykania stojísk. Záujem zatiaľ prejavilo 29 občanov.

(sita)

Páčil sa vám článok?