O Miestodržiteľský palác sa zaujíma mesto, časť z neho chce sprístupniť verejnosti

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mesto Bratislava má naďalej vážny záujem o získanie Miestodržiteľskeho paláca. Okrem neho by chcela tento objekt získať aj Kancelária verejného ochrancu práva - ombudsmana.

Palác má na starosti v súčasnosti Správa zariadení Úradu vlády SR. Tá sa rozhodla ponúknuť budovu na bezplatný prevod a argumentuje vysokými nákladmi na prevádzku, ktoré sú okolo 10 miliónov ročne. „Palác, ktorý je v tesnom dotyku s jedným z najvzácnejších území v Bratislave - Hlavným námestím, by mohol patriť mestu najmä z pohľadu samosprávy, ktorá si vie predstaviť otvorenie časti paláca pre verejnosť,“ povedala nám hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. Mesto by chcelo minimálne nádvorie a prízemie budovy otvoriť pre verejnosť. V budúcnosti by tam mohli byť obchody so suvenírmi, informačné centrum pre turistov či reštaurácia. Budovu by však chcela získať pre svoje sídlo aj Kancelária verejného ochrancu práv. Hovorkyňa Jana Španková uviedla, že v súčasnosti ombudsman sídli v prenajatých priestoroch a dlhodobo sa snaží získať vhodnú budovu pre svoje sídlo. Miestodržiteľský palác si už boli pozrieť, požiadali o podklady k nemu a podľa J. Špankovej sa im pozdáva.

Správa zariadení Úradu vlády SR ponúkla palác štátnym rozpočtovým a príspevkovým organizáciám vrátane všetkých ústredných orgánov štátnej správy, ktorým by mohol účelne slúžiť na plnenie úloh. Podľa zákona o správe majetku štátu, ak by žiadna z oslovených organizácií právoplatne neprejavila záujem o prebytočný majetok, správca vyhlási osobitné ponukové konanie, ktoré musí byť publikované v periodickej tlači s celoslovenskou pôsobnosťou. V osobitnom ponukovom konaní sa môžu prihlásiť ďalšie subjekty, vrátane obce a vyššieho územného celku, ktoré nie sú štátnymi rozpočtovými alebo príspevkovými organizáciami. Majetok v osobitnom ponukovom konaní možné získať za primeranú cenu. Správca sa môže rozhodnúť neorganizovať osobitné ponukové konanie, ak o majetok prejaví písomnou formou záujem obec, v ktorej sa daný majetok nachádza. Obec však môže požiadať o prevod majetku štátu podľa zákona výlučne na verejnoprospešné účely.

Páčil sa vám článok?