Odborníci budú hovoriť o regióne Viedeň-Bratislava

19.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Príprava spoločnej dopravnej infraštruktúry medzi mestami Viedeň a Bratislava či spoločná kandidatúra oboch miest na Európsky inštitút inovácii a technológii budú témami dnešného ekonomického fóra Možnosti a perspektívy regiónu Viedeň-Bratislava v Bratislave.

Ďalšou témou podujatia je aj projekt spoločného územného plánovania priestoru medzi hlavnými mestami Rakúska a Slovenska. Diskusia sa začne o 19. hodine v Zrkadlovej sále bratislavského Primaciálneho paláca.

Vystúpia v nej bratislavský primátor Andrej Ďurkovský, jeho prvý námestník pre financie Milan Cílek, predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Peter Mihók, viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR Pavel Krajčík.

Za rakúsku stranu sa na podujatí zúčastnia námestníčka viedenského primátora a mestská radkyňa pre financie Renate Braunerová, prezidentka viedenskej Hospodárskej komory Brigitte Janková a prezident viedenského Združenia priemyslu mesta Viedeň Albert Hochleitner.

Informoval o tom vedúci oddelenia marketingu a cestovného ruchu bratislavského magistrátu Milan Vajda.

(tasr)

AKTUALIZOVANÉ 19.05. 2008 o 22:45

Diskutovalo sa aj o trhu práce v regióne Viedeň-Bratislava

Otázky podmienok na trhu práce v Rakúsku pre občanov Slovenskej republiky, vzdelávanie pracovnej sily na Slovensku a v Rakúsku i železničné prepojenia v osobnej a nákladnej doprave - to boli témy, ktoré okrem iného rezonovali na ekonomickom fóre Možnosti a perspektívy regiónu Viedeň-Bratislava, ktoré sa dnes konalo v Bratislave.

Prezident viedenského Združenia priemyslu mesta Viedeň Albert Hochleitner v súvislosti s prepravou strategických surovín spomenul snahu ruskej strany "potiahnuť" širokorozchodnú železničnú trať do tohto regiónu, ktorý má významné hospodárske a geografické postavenie v strede Európy.

Uvoľnený poslanec mestského zastupiteľstva Bratislavy pre dopravné systémy Tomáš Fabor informoval účastníkov o dopravných stavbách v Bratislave v rámci prepojenia železničných koridorov TEN-T-17 na trati Paríž-Viedeň-Bratislava a o koľajovom napojení na bratislavské a viedenské letisko.

Na potrebe zvyšovania kvalifikovanosti v súvislosti s hospodárskym rozvojom oboch krajín sa zhodli viceprezident Zväzu strojárskeho priemyslu SR Pavel Krajčík a námestníčka viedenského primátora a mestská radkyňa pre financie Renate Braunerová. Tá vyzdvihla prosperujúci automobilový priemysel na Slovensku a spoluprácu vysokých škôl v Bratislave a Viedni.

(tasr)

Páčil sa vám článok?