Bratislava upevňuje spoluprácu s Viedňou

16.5.2008
0
Páčil sa vám článok?

Doprava, technologický inštitút a projekt CENTROPA dominovali na dnešnom stretnutí primátorov Bratislavy a Viedne Andreja Ďurkovského a Michaela Häupla.

"Doprava po Dunaji loďou Twin City Liner je krásny kamienok do našej spolupráce," uviedol na stretnutí s novinármi viedenský primátor Michael Häupl, ktorý pricestoval týmto plavidlom do Bratislavy. Je to nová, druhá loď Twin City Liner, ktorú v našom meste dnes slávnostne pokrstili a od 31. mája posilní riečnu prepravu cestujúcich.

Túto dopravu ocenil aj bratislavský primátor Andrej Ďurkovský. Podľa neho je to vstupný most do mesta a vyše 200.000 pasažierov od leta 2006 dokazuje, že je záujem o takéto riečne cestovanie do centier oboch hlavných miest. "Snažíme sa rakúskych turistov čo najdlhšie zdržať ponukou rôznych programov aj v okolí mesta," dodal Ďurkovský.

Primárori sa venovali i železničnej, cestnej a leteckej doprave. Hosť zaujímal o bratislavské letisko. "Boli to otázky súvisiace s privatizáciou a rozvojom letiska - sú rovnaké, aké ja kladiem našej vláde," konštatoval hostiteľ.

Plánovaný technologický inštitút ako budúce európske centrum vedy a výskumu chcú obaja primátori. Podľa Ďurkovského je to nielen v záujme oboch miest, ale tiež vlád obidvoch krajín. Vzájomnému rozvoju miest, ale aj širšieho okolia napomáha projekt CENTROPE v rámci stredoeurópskeho regiónu.

"Toto územie čaká veľmi silný rozmach a ten treba koordinovať, preto sme sa venovali aj územnému plánovaniu medzi Viedňou a naším mestom," zdôvodnil primátor Bratislavy.

(tasr)

Páčil sa vám článok?